Російські військові руйнують кургани на Херсонщині

Дата: 02 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини російські військові знищують кургани. 

Про це повідомили у Херсонській обласній інспекції з охорони пам’яток історії та культури.

Ілюстративне зображення кургану на Херсонщині. Фото: “Українська правда”

Інспектори 30 квітня та 1 травня провели моніторингове обстеження об’єктів культурної спадщини на території регіону від межі із Запорізькою областю (село Дружбівка) до межі із Миколаївською областю (село Давидів Брід).  

За їхніми словами, російські військові активно руйнують кургани, а особливо страждають ті, що розташовані вздовж автошляхів. Загарбники облаштовують на пам’ятках археології вогневі позиції.

На території Херсонщини, як зазначають журналісти “Укрінформу”, за останні роки зафіксували понад 4,5 тисячі нових об’єктів нерухомої культурної спадщини, а їх загальна кількість становить понад 10 тисяч одиниць, з яких 34 – національного значення.

Щодо курганів, то лише у Херсоні є щонайменше 100 таких об’єктів, зафіксованих на картах ХІХ століття, однак досліджена з них лише незначна кількість. Один з них під час будівництва водопровідної мережі розкопали на площі Свободи у центрі міста.

Останніми роками на Херсонщині говорили про облаштування на території так званої Долини курганів національного природного парку. Мова йде про місцевість в Голопристанському районі області, де зосереджено щонайменше 308 курганів.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення в Україну російські військові частково пошкодили або повністю знищили сотні пам’яток та об’єктів культури. Побачити їх ви можете на спеціальній інтерактивній мапі.

Ви можете не тільки переглядати перелік знищених та пошкоджених об’єктів культури, але й допомогти фіксувати такі злочини. Для цього необхідно перейти за посиланням та: 

  • залишити інформацію про себе;
  • описати порушення із зазначенням точного місця та всіх деталей (постраждалих, пошкодження тощо);
  • завантажити фото- або відеодокази.

Повідомляти можна й про ті факти, які ви виявили, наприклад, у мережі, однак яких досі немає в переліку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter