Російські військові почали обстрілювати Харків ще сильніше

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові збільшили інтенсивність обстрілів Харкова. 

Про це повідомили в Харківській ОВА.

Чоловік показує свій будинок, розбомблений російськими військовими. Фото: Efrem Lukatsky / Associated Press

Обстрілюють Харків з “Градів”, “Смерчів” та “Ураганів”. Минулої доби рятувальники 11 разів виїжджали на гасіння пожеж, спричинених обстрілами російських військових. Одні з найбільших виникли в Московському районі, де горіли 10 гаражів на площі близько 300 квадратних метрів, а також у Київському, де горіла адмінбудівля площею 2 тисячі квадратних метрів.

“Ми розуміємо відстань (з якої стріляють російські військові. – Ред.): від 20 км, 35–40 км. Вони вражають виключно по цивільних, житлових районах. Обстріли почастішали до центральних районів міста, не лише Північна Салтівка”,розповів голова тамтешньої ОВА Олег Синєгубов

Харків’ян, які лишились у місті, закликають максимально перебувати в укриттях та без нагальної потреби не виходити на вулицю.

“Не створюйте черг, не збирайтеся великими групами людей, зараз це дуже небезпечно”, – каже Синєгубов. 

До великодніх свят у місті спільно з військовими мають розробити план безпекових заходів, а тому людей просять з розумінням поставитися до обмежень. 

Міська влада в Харкові заявляла про пошкодження або повне знищення 1937 об’єктів, більша частина з яких – це житлові будинки. 

Напередодні в харківському екопарку знайшли тіла працівників, яких розстріляли російські військові.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter