Російські силовики затримали чоловіка за листівки про здавання в український полон: за місяць у СІЗО він “наклав на себе руки”

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У російському місті Ростов-на-Дону у слідчому ізоляторі за незрозумілих обставин помер 40-річний Анатолій Березиков. Силовики затримали його за місяць до цього за листівки про те, як здатись в український полон тим, хто не хоче брати участь у війні проти України.  

Про це розповідають правозахисники з “ОВД-Інфо”. 

Сліди електрошокера на тілі Березикова. Фото: “ОВД-Інфо”

Березикова затримали на початку травня, провівши у нього обшук вдома, втім жодних дозвільних документів на це силовики не мали. Тоді чоловіку зламали ребра. 

У СІЗО, як розповідає адвокатка Ірина Гак, Березикова почали катувати систематично. Захисниця каже, що на всіх побаченнях чоловік розповідав про тиск, насильство та погрози, у тому числі відправити на війну.

14 червня адвокатка приїхала не чергове побачення до Березикова, але їй сказали, що його в ізоляторі вже немає. Втім, коли Гак виходила з будівлі, то у дворі побачила автівку швидкої, у яку клали тіло її підзахисного. 

Журналістам силовики сказали, що чоловік наклав на себе руки. 

Краснодарський край РФ, де знаходиться вищезгадане СІЗО, є одним з лідерів у Росії за кількістю справ про катування силовиками. Гак у самогубство свого підзахисного не вірить. 

Нагадаємо, що проєкт “Хочу жити”, листівки якого розповсюджував померлий росіянин, користується чималою популярністю серед мешканців Росії. Сайт проєкту відвідали понад 36 мільйонів людей, більшість яких з РФ. 

Російська влада намагається блокувати доступ до платформи, тож всю інформацію продублювали на сторінках в TelegramFacebookTwitterYouTube і віднедавна у Viber каналі.

Фотографія обкладинки: Svetlana Kholyavchuk / Interpress / TASS

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter