Російські силовики заблокували на території РФ сайт “Громадського” та “Економічної правди”

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Росії на вимогу Генеральної прокуратури заблокували сайти українських видань “Громадське” та “Економічна правда”. 

Про це повідомляє “Роскомсвобода”.

Фото: Роскомсвобода

Причиною блокування “Громадського” стало інтерв’ю від 2016 року з правозахисником і членом партії “Хізб ут-Тахрір” Гасаном Гаджиєвим. Силовики визнали матеріал, у якому йдеться про переслідування кримських татар, екстремістським та обмежили доступ до нього за двома посиланнями.

Це не перше блокування “Громадського” в РФ: доступ до інтерв’ю з Гаджиєвим обмежили ще 2016 року разом із доступом до випуску програми “Громадское на русском” під назвою “Крестный ход на Киев, НАТО-Россия, Хизб ут-Тахрир”.

Щодо блокування “Економічної правди”, то його причиною стала публікація матеріалу під назвою “Россиянам не рекомендуют ездить в Крым и покупать там недвижимость”. Ресурси “Української правди”, до якої належить і “Економічна правда”, блокують у Росії з 2015 року.

Російська влада регулярно блокує низку сайтів українських видань нібито за публікації на них заборонених матеріалів. Так, у 2018-му Роскомнагляд заблокував сайт газети “Дзеркало тижня” через публікацію статей про незаконний призов мешканців окупованого Криму до російської армії.

У 2019-му німецький провайдер Hetznernline GmbH отримав від Роскомнагляду вимогу заблокувати сайт видання “Український тиждень” через матеріал про “Правий сектор”.

Тисне російська влада й на всесвітньо відомі платформи. Так, департамент YouTube вимагав від кримських журналістів з Центру журналістських розслідувань видалити відео про кримськотатарського політв’язня Еміра-Усеїна Куку, датоване 2016 роком, адже Росія побачила в ньому екстремізм.

На початку цього року “Роскомнагляд” заблокував доступ до щонайменше семи публікацій видання “Детектор медіа”, яке повідомило про блокування на території РФ інтерв’ю “Громадського” з Гаджиєвим.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter