Російські силовики почали викликати транслюдей у відділки та залякувати зворотною “зміною статі”

Дата: 19 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії силовики почали викликати на допити до відділків поліції та залякувати трансгендерних людей. 

Про це розповіли правозахисники з організації “Сфера”.  

Фото: AP

Гомофобія та трансфобія є частиною державної політики у Росії не перший рік, втім, саме минулого року російська влада заборонила трансгендерам робити операції з корекції статі та змінювати документи. 

За словами правозахисників, нині їм відомо про щонайменше три випадки залякувань трансгендерів силовиками. В Архангельській області двох людей викликали на опитування в управління економічної безпеки та протидії корупції, де питали про механізм отримання довідки для зміни гендерного маркера.

“Співробітник запитував про те, коли та де отримали довідку, скільки заплатили, хто радив отримати довідку, з ким їздили на комісію та чи ходили на ЛГБТ+ вечірки. Хлопець відповідав, що не пам’ятає, тому йому виписали другу повістку зі словами: “Викликатимемо, доки не згадаєш”, – розповідають правозахисники. 

Коли постраждалий надіслав силовикам світлину довідки, то вони попередили, що якщо з документом виявляться проблеми, то його через суд зобов’яжуть пройти зворотний перехід.

Про ще один випадок виклику знають з міста Санкт-Петербург. 

Нагадаємо, що торік у Росії визнали екстремістським неіснуючий “міжнародний громадський рух ЛГБТ” та заборонили його на території країни. 

Правозахисники прогнозували “катастрофічні наслідки” такого рішення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter