Російські спецслужби залучають підлітків до фейкових мінувань в Україні – СБУ

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці отримали чергове підтвердження того, що РФ залучає неповнолітніх до підривної діяльності проти України під час повномасштабної війни. Так, СБУ заблокувала підліткові групи, які причетні до серії анонімних повідомлень про псевдомінування в столиці та інших регіонах України.

Про це повідомляють у пресслужбі органу.

Фото: Служба безпеки України

За даними слідства, діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби. Для цього створили групу в соцмережах, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів України.

Саме за вказівками росіян підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про мінування. У такий спосіб РФ намагалася розхитувати внутрішню ситуацію в Україні.

Найчастіше підлітки повідомляли про мінування будівель органів державної влади, а також об’єктів соціальної інфраструктури.

У жовтні 2022 року вони одночасно повідомили про фейкові мінування 14 місцевих судів.

Слідчі встановили, що “розсилку” здійснювали від імені сторонніх осіб та з використанням спеціальних комп’ютерних програм для приховування своєї локації.

У результаті розслідування СБУ викрила організатора групи. Ним виявився неповнолітній мешканець Чернігівської області. Він спілкувався з представником російської спецслужби через месенджер і отримував від нього завдання.

Під час обшуку за адресою проживання підозрюваного виявили мобільний телефон і комп’ютер з доказами протиправної діяльності та комунікації з росіянами.

Наразі правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, що російські спецслужби використовують популярну ігрову програму для смартфонів, щоб виманити в користувачів геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів.

За умовами гри в мобільному застосунку, учасники шукають так звані коробки з віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, зокрема об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. Усю інформацію з геолокацією учасники квесту завантажують у базу ігрового застосунку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter