Російські окупанти поцілили в центр Харкова (доповнено)

Дата: 01 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Харкові російські війська обстріляли центр міста та продовжують гатити по житлових будинках. За попередньою інформацією, внаслідок цього постраждало шестеро осіб, з них одна дитина. Кількість загиблих уточнюється.

Про це повідомили в ДСНС у Харківські області. 

Скриншот відео

Великий вибух стався біля будівлі Харківської ОДА на площі Свободи. В момент вибуху, як видно на відео, на площі перебувало багато автівок та людей. Нині інформацію про кількість загиблих і потерпілих не повідомляють.

Окрім влучання в будівлю Харківської ОДА, російські війська поцілили в будівлю оперного театру, філармонії та частину житлового масиву, переважно чотири-п’ятиповерхові житлові будинки. Нині рятувальники не можуть дістатися місця події через обстріли. 

За даними ДСНС у Харківські області, протягом доби рятувальники 44 рази виїжджали за сигналом “Тривога”. З них 25 виїздів на ліквідацію пожеж та загорянь (19 у місті та шість в області), 10 разів рятувальники виїздили для надання допомоги населенню, 10 – інші виїзди. Крім того, піротехнічні підрозділи ДСНС знешкодили 69 вибухонебезпечних предметів.

Також за добу ліквідували 24 пожежі, спричинені ворожими обстрілами. 

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

За словами міського голови Харкова Ігоря Терехова, окупаційні війська почали підривати підстанції.

“Наразі почали підривати наші підстанції, які постачають нам електроенергією. Частину районів Харкова вже відключено від електроенергії – і, відповідно, виникають проблеми з водопостачанням, теплопостачанням. Тому можу вам сказати: те, що сьогодні сталося в місті Харкові та відбувається, – це геноцид. Не операція, а війна на знищення народу… Це злочин перед усім світом”, сказав він в ефірі телемарафону.

Очільник міста зауважив, що комунальні служби відновлюють системи міста після руйнувань. Комендантська година починається о 16:00, а вдень волонтери розвозять їжу та воду.

Ігор Терехов зазначив, що російські війська постійно намагаються прорватися до міста, працюють диверсійні групи, але “Харків тримається, Харків переможе”.

Нагадаємо, що 28 лютого внаслідок обстрілу Харкова російською армією з “Градів” загинули десятки людей. Міська влада каже, що окупанти гатять по житлових будинках у мікрорайонах, де сукупно проживає понад 1 мільйон людей.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter