Російські окупанти не дозволили поховати на цвинтарі блогерку Оксану Гайдар (Руда Пані) та її матір

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни не дозволили поховати на цвинтарі журналістку, блогерку Оксану Гайдар (Руда Пані) та її матір Лідію Гайдар, які загинули 15 березня 2022 року в селі Шевченкове Київської області.

Зробити це вдалося лише після деокупації, у квітні 2022 року, розповів син і онук загиблих Андрій Коркін журналістам Інституту масової інформації (ІМІ).

Оксана Гайдар

За його словами, оскільки окупанти не дозволили поховати загиблих жінок за правилами, знайомі поховали їх на городі їхньої садиби.

Після того, як росіяни пішли з Шевченкового, туди приїхали співробітники Служби безпеки України й почали фіксувати злочини, скоєні окупантами. Вони й привезли тіла рідних Андрія Коркіна у броварський морг.

Чоловік відпросився на службі на один день, щоб організувати поховання. Його мама та бабуся при житті неодноразово казали, що відмовляються від кремації.

“Не скажу, що вони були аж занадто вірянками, але цього аспекту хотіли дотриматися, щоб їх поховали без кремації”, — розповів він.

Проте на той момент у Києві можна було зробити тільки кремацію, росіяни щойно відступили від Києва, ще тривали активні бої. Тож ніхто не хотів займатися похованням у столиці.

Зрештою Андрій Коркін з’ясував, що матір та бабусю як мешканок села, які стали жертвами війни, можна поховати безплатно на сільському цвинтарі, що він і зробив.

Як пояснила радниця з прав людини Всесвітньої організації проти катувань (World Organisation against Torture) Євгенія Андреюк в коментарі “Медійній ініціативі з прав людини”, за міжнародним гуманітарним правом до тіл загиблих потрібно ставитися з повагою. Вони мають бути поховані відповідно до всіх релігійних і культурних вимог, інакше щонайменше — це замах на людську гідність. 

Нагадаємо, що журналістка та блогерка Оксана Гайдар загинула під час обстрілу російською артилерією села Шевченкове Броварського району на Київщині між 11-м і 12 березня.

Гайдар була відома своїми публікаціями на історичну тематику та дописами в соцмережах під псевдонімом Руда Пані. У своїх дописах вона викривала імперські амбіції російської влади та її прагнення за будь-яку ціну встановити контроль над Україною.

“Причому писала Оксана свої дошкульні есе й коментарі з Москви, де жила разом з чоловіком і сином. З початком широкомасштабного російського вторгнення повернулася до України, щоб бути поруч із мамою”, – йдеться в повідомленні.

У коментарі НСЖУ журналістка, власкор “Українського тижня” в Парижі Алла Лазарєва, яка була знайома із загиблою майже 40 років, розповіла, що Гайдар залишалася “свідомою та сміливою українкою в лігві агресора” попри те, що на неї та її чоловіка тиснули.

Остання публікація Рудої Пані у твіттері датована 11 березня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter