Російські окупанти цілеспрямовано нищать книги українською мовою — Потураєв

Дата: 13 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові цілеспрямовано нищать усю літературу українською мовою в тимчасово окупованих населених пунктах.

Про це сказав народний депутат, голова комітету інформполітики Микита Потураєв на брифінгу на тему: “Протидія російській пропаганді” у медіацентрі “Україна – Укрінформ”.

Джерело: pexels.com

За його словами, є десятки свідчень про те, що окупанти абсолютно свідомо знищують всю літературу українською: підручники, дитячі книжки, художню та наукову літературу.

“Якщо вони бачать українську мову, українські літери — це все пусте, як нацисти себе поводили, так і ці”, — сказав Потураєв.

За його словами, не краща ситуація із пам’ятниками, оскільки для загарбників вони — як своєрідна мітка. Коли росіяни окуповують територію, то ставлять маркер — це Ленін.

“Я не знаю, звідки вони його беруть. Вони везуть його з Росії. Це, як вони пишуть десь на стіні пам’яток архітектури “Здесь был Вася”, а потім додають слово із трьох літер. Це саме такий процес. Це як у Бучі, в інших звільнених наших містах, коли вони просто екскременти свої залишають по кутках, в шухлядах, у шафах”, — сказав нардеп.

Раніше росіяни заявили про відновлення навчання в школах на окупованих територіях Донбасу, але без викладання української мови та літератури, а також історії України.

Мовний омбудсман Тарас Кремінь назвав таку політику окупантів лінгвоцидом і звернувся до міжнародних правозахисних організацій із закликом фіксувати й реагувати на всі злочини, що ворог скоює в Україні. 

Він також просить українців повідомляти про всі факти порушення прав людини для позовів до Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter