Прокремлівські боти за добу опублікували 120 000 постів із фейковими антиукраїнськими “цитатами” знаменитостей

Дата: 16 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Боти, що працюють на Кремль у найбільші мережі дезінформації “Двійник”, що охоплює західну аудиторію, розпочали кампанію поширення фейкових антиукраїнських “цитат” світових знаменитостей. За добу вони опублікували 120 тисяч постів з фейковими цитатами Дженіфер Еністон, Скарлетт Йохансон, Алена Делона та інших відомих людей.

Про це російському розслідувальному інтернет-виданню “Агентство” повідомив представник проєкту “Блокувальник ботів”.

Скриншот

Як інформує видання, з вечора п’ятниці, напередодні Саміту миру, боти опублікували в соціальній мережі “X” близько 50 картинок з фейковими цитатами, після цього інші облікові записи “Двійника” ретвітнули їх понад 120 тисяч разів.

Як свідчить статистика проєкту, ці пости зібрали понад 500 тисяч переглядів.

Для публікації фейкових “цитат” залучили 62% ботів, які зазвичай займаються розповсюдженням картинок та відео в рамках мережі “Двійник”.

Скриншот

На картинках зіркам приписують заклики перестати допомагати Україні та слова про Європу, що “руйнується”.

Тексти під зображенням зірок  боти публікували англійською, французькою, німецькою та польською мовами. Фейкові висловлювання приписувалися, зокрема, акторам Ештону Кутчеру, Дженіфер Еністон, Скарлетт Йохансон, Анджеліні Джолі, Алену Делону, режисеру Люку Бессону, співаку Елтону Джону, футболісту Ліонелю Мессі.

Повідомляється, що всі попередні кампанії з фейковими “цитатами” також були спрямовані на припинення допомоги Україні. Крім того, за останні пів року “Блокувальник ботів” зафіксував шість таких кампаній.

Нагадаємо, у березні поточного року громадська організація CAT-UA оприлюднила результати дослідження “Стратегії поширення російської пропаганди і дезінформації”, у межах якого дослідила пропагандистські кампанії, які поширювали за допомогою соцмереж, з початку повномасштабної війни й до 31 серпня 2023 року. Серед іншого дослідження підтвердило, що росіяни проводили інформаційно-психологічну спецоперацію, спрямовану на дискредитацію та дегуманізацію українських біженців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter