Російське МЗС звинуватило Ізраїль у підтримці “неонацистського режиму” України

Дата: 03 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ Росії звинуватило уряд Ізраїлю в підтримці “неонацистського режиму” України. 

Про це йдеться у твіттері органу. 

Фото з відкритого доступу

“Звернули увагу на антиісторичні заяви глави МЗС Ізраїлю Яїра Лапіда, які багато в чому пояснюють курс нинішнього уряду Ізраїлю на підтримку неонацистського режиму в Києві”. 

До допису також додали посилання на публікацію, в якій звинувачують євреїв у “пособництві в Голокості” та закидають президенту Латвії Егілсу Левітсу, що нібито він, “маючи єврейське коріння, “успішно” прикриває реабілітацію Ваффен СС у своїй країні”. Крім того, у публікації пишуть, що Зеленський “прикривається походженням сам та прикриває ним натуральних неонацистів”. У тексті також заявляють про “махровий антисемітизм” в Україні, у маніпулятивний спосіб посилаючись на дані досліджень.  

Читайте також: “Антисемітизм в Україні: що відбувається насправді” 

Такі заяви зробили в МЗС на тлі скандалу, спричиненого напередодні антисемітськими та конспірологічними висловлюваннями міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. 

У розгорнутому інтерв’ю телекомпанії Mediaset, заснованій експрем’єр-міністром Італії Сільвіо Берлусконі, він заявив, що “Гітлер мав єврейську кров”, а “найзапекліші антисеміти зазвичай євреї”.

Голова МЗС Ізраїлю Яїр Лапід відреагував на слова Лаврова. Він назвав їх “грубою історичною помилкою”, а також обурливими й такими, “які не можна пробачити”.

“Сказати, що Гітлер був євреєм, – все одно що сказати, що євреї вбивали самі себеНацисти переслідували євреїв, тільки нацисти були нацистами, лише нацисти вчиняли систематичне знищення єврейського народу”, – підкреслив він.

Лапід додав, що Ізраїль чекає на вибачення від російського міністра закордонних справ і викликає російського посла до МЗС.

Слова Лаврова засудили й інші ізраїльські політики та громадські організації. Так, голова меморіалу Голокосту “Яд ва-Шем” Дані Даян сказав, що Лавров перетворив “жертв на злочинців, висунув абсолютно хибне твердження про те, що Гітлер був єврейського походження”. 

Даян також виступив проти того, щоб називати українців “нацистами”, заявляючи, що це “спотворює термін і завдає шкоди жертвам нацизму”. 

Заступник міністра економіки Ізраїлю та депутат від партії МЕРЕЦ Яір Голан заявив, що слова Лаврова є хибними за фактом та антисемітськими по суті, а також відбивають те, чим є російська влада.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив схожу думку. Він відреагував на висловлювання Лаврова у своєму твіттері: 

“Лавров не зміг приховати глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт. Його огидні висловлювання образливі для президента Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу. У більш широкому плані вони демонструють, що сьогоднішня Росія сповнена ненависті до інших народів”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter