Російська Дума “зміцнює родини” через декриміналізацію побоїв

Дата: 25 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Російська Держдума ухвалила в другому читанні законопроект, який не зараховує перший випадок побоїв щодо близьких родичів як кримінальний злочин.

Як повідомляє ВВС Україна, документ підтримали 385 депутатів, проти висловилися двоє, один утримався. Не голосувала фракція КПРФ.

Законопроект до Держдуми внесли депутати-єдинороси на чолі з Ольгою Баталіною, а також декількома сенаторами. Свій підпис під ним також поставила сенатор Олена Мізуліна.

Парламент виступив проти поправок, які запропонував заступник голови комітету з питань законодавства Юрій Синельщіков (КПРФ). Він наполягав на збереженні кримінальної відповідальності за побої вагітних, неповнолітніх і безпорадних людей.

Ольга Баталіна заперечила, і заявила що поправка “носить відвертий антисімейний характер”.

“Вона продовжує лінію прямого втручання у справи сім’ї. У такому випадку батька, який заподіяв синяк дитині, можуть потенційно засудити на два роки позбавлення волі”, – сказала депутат.

Депутат Олексій Журавльов запропонував зняти кримінальну відповідальність за повторні побої. Однак Держдума не підтримала цю поправку. За словами Баталіної, “домашні тирани, неодноразово б’ють близьких, і мають понести кримінальне покарання”.

Єдинорос Андрій Ісаєв назвав голосування за законопроект історичним.

За даними недавнього опитування ВЦИОМ, більшість росіян засуджують фізичне насильство, але підтримують пропозицію пом’якшити покарання за побої, нанесені вперше. За те, щоб перевести це правопорушення в розряд адміністративних, виступили 59% опитаних. При цьому 70% росіян висловилися проти побоїв, 19% допустили застосування фізичної сили в сім’ї по відношенню до жінок, дітей або чоловіків.

Спікер Держдуми В’ячеслав Володін напередодні заявив, що декриміналізація побоїв створить умови для створення міцних сімей. Третє, остаточне читання законопроекту відбудеться 27 січня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter