Російська влада примусово русифікуватиме депортованих українських дітей – Тарас Кремінь

Дата: 13 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Депортованих російськими окупантами українських дітей, багато з яких стали сиротами через геноцид в Україні, хочуть примусово русифікувати.

Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Джерело: фейсбук-сторінка Уповноваженого з захисту державної мови

Так він прокоментував заяви представників російської влади, які скаржаться, що українські діти, вивезені до РФ, не знають і не хочуть знати російської мови.

“У зв’язку з чим путінська влада йде на новий злочин, який має всі ознаки лінгвоциду: цілеспрямовані дискримінаційні дії по відношенню до носіїв української мови. Наших дітей хочуть запроторити до “мовних шкіл”, насправді – до СІЗО та колоній для неповнолітніх зі своїм “контингентом”, де в інтенсивному режимі насаджуватимуть чужу для них мову, тюремну субкультуру…” – сказав Кремінь.

Він не відкидає, що в РФ створюватимуть окремі колонії для українських хлопців і дівчат, яких там “можуть принижувати й піддавати тортурам”.

Мовний омбудсман розповів, що в соцмережах російські та сепаратистські пропагандисти поширюють інформацію, що на окупованих українських територіях для школярів також планують організувати “школи” інтенсивного вивчення історії та мови окупанта.

“Неможливо уявити, що це будуть за “школи” і який досвід там набудуть діти. Треба зробити все можливе, щоб визволити наших дітей з російського полону і рабства. Політика лінгвоциду українських дітей, депортації та тюремні перспективи – міна уповільненої дії для цивілізованого світу, спрямована на очевидні спроби знищення майбутнього української нації”, – заявив Кремінь.

Він закликав міжнародні правозахисні організації відреагувати на злочинні дії країни-агресора та вкотре наголосив на важливості виключення Росії з ОБСЄ через численні порушення прав людини.

Раніше стало відомо про те, що в Маріуполі місцеві колаборанти збираються запустити навчальний процес для дітей вже з 1 травня попри обстріли з боку російських військ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter