Російська влада провела обшук у квартирі журналістки Ксенії Клочкової

Дата: 23 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Санкт-Петербурзі відбувся обшук у журналістки видання “Фонтанка” Ксенії Клочкової в справі Андрія Захарова. За попередньою інформацією, ці заходи пов’язані з розслідуванням справи Андрія Захарова, який працював у цьому виданні до 2016 року.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Ксенія Клочкова. Фото: Наталія Баранова

Клочкова проходить свідком у цій справі, і візит слідчих до неї може бути пов’язаний з тим, що вона могла контактувати зі своїм колишнім колегою. Тому в неї вилучили техніку і зобов’язали з’явитися на допит.

За словами Клочкової, у постанові на обшук зазначили, що справу проти Захарова порушили 17 квітня. До цього журналіста кілька разів притягували до адміністративної відповідальності за недотримання вимог щодо статусу “іноземного агента”. Тож візит до неї слідчих може бути повʼязаний з тим, що вона нібито може “мати у своєму розпорядженні якісь речові докази” щодо справи Захарова.

“Останні дії, спрямовані проти незалежних журналістів у Росії та за її межами, є свідченням невпинних репресій влади проти незалежних голосів. Російська влада повинна негайно повернути журналістці Ксенії Клочковій обладнання, припинити переслідування її та її колег і дати незалежним журналістам можливість працювати без страху перед репресіями”, – зазначила координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії в Нью-Йорку Гульноза Саїд

Андрій Захаров працював у “Фонтанці” до 2016 року, після чого переїхав до Москви, де працював у РБК, а також був спеціальним кореспондентом Російської служби BBC. Захаров написав декілька відомих статей-розслідувань, за що отримав премію “Золоте перо”. Зокрема, він є автором розслідування про позашлюбну доньку президента РФ Володимира Путіна Луїзу Розову.

У жовтні 2021 року в Росії журналіста визнали “іноземним агентом”. У грудні того ж року він залишив межі РФ.

Захаров в еміграції співпрацював з різними російськими та міжнародними медіа. У коментарі CPJ Захаров сказав, що він був редактором Клочкової у “Фонтанці” багато років тому і вона не має нічого спільного з його статусом “іноземного агента” та його поточними проєктами.

“Схоже, російська держава використала мою кримінальну справу як привід для переслідування Ксенії”, – припустив він.

Російська влада, як резюмує Комітет захисту журналістів, продовжує використовувати каральні заходи для переслідування журналістів, які працюють у вигнанні та в межах країни.

Нагадаємо, що в Москві за добу 27 березня силовики затримали п’ятьох журналістів: деякі з них проходять свідками в справі Антоніни Фаворської, яку звинувачують у роботі на Фонд боротьби з корупцією (ФБК), заснований Олексієм Навальним.

Фаворська цього дня мала вийти зі спецприймача після відбування 10 діб адмінарешту за “непокору поліції”. Проте її не відпустили, натомість затримали також її колежанок – Олександру Астахову та Анастасію Мусатову, які чекали на вихід Фаворської.

Згодом журналістка Єлизавета Нестерова повідомила, що в будинку Астахової проводять обшук.

У ніч на 28 березня затримали ще двох журналістів – Катерину Анікійович із SOTAvision і Костянтина Жарова з RusNews. Чоловіка жорстоко побили силовики, у відділення поліції викликали швидку, повідомили його колеги. За даними медіа, стосовно Жарова намагалися скласти протокол про “непокору поліції”. Затримання його відбулося за місцем проживання Фаворської, куди силовики прийшли для обшуку, а журналісти – для його висвітлення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter