Російська пропагандистка поширює фейки про “утиски русинів” на Закарпатті – Центр протидії дезінформації

Дата: 05 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російська пропагандистка, голова Гільдії міжетнічної журналістики РФ Маргарита Лянге просуває наратив про “утиски нацменшин в Україні”, зокрема русинів, на Закарпатті.

Про це пише Центр протидії дезінформації (ЦПД) при Раді національної безпеки та оборони України.

Маргарита Лянге. Фото із соцмереж

За даними ЦПД, Лянге поширює наратив, нібито українська влада забороняє русинам користуватися російською мовою, також їх переслідують за відмову називати себе українцями.

У ЦПД зазначили, що, за даними перепису 2001 року, лише 10 тисяч закарпатців – 0,8% населення області – назвали себе русинами.

Русини розмовляють русинською мовою, яку лінгвісти зараховують до діалекту української. У центрі нагадали, що примушення громадян до відмови від своєї національності заборонено українським законодавством.

Попри активну участь Лянге в інформаційній війні проти України жодна з країн поки що не внесла пропагандистку до санкційних списків, йдеться в повідомленні.

Раніше стало відомо про те, що Велика Британія 4 травня запровадила санкції проти ВДТРК, сайтів RT і Sputnik та низки російських медійників, які стоять “за жорстокою кампанією Путіна з дезінформації”, зокрема, сайтів RT і Sputnik.

Російські пропагандисти “занадто довго випускали небезпечну нісенітницю, видаючи її за серйозні новини”, щоб виправдати вторгнення Путіна в Україну, прокоментував це рішення міністр технологій та цифрової економіки Кріс Філп.

Нагадаємо, що МЗС України та Національне агентство з питань запобігання корупції створили портал “Війна й санкції”, щоб залучити громадськість до розширення санкцій щодо осіб, які підтримують розв’язану Росією війну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter