Росія позбавляє права на освіту політв’язня Кольченко, який є студентом Таврійського університету

Дата: 01 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Росія позбавляє права на освіту політв’язня Олександра Кольченко, який є студентом географічного факультету Таврійського Національного університету.

Про це заявляє віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

“Попри те, що російське законодавство дозволяє заочну і дистанційну форму навчання, Олександру відмовили в його фундаментальному праві – на освіту. Мовляв, ТНУ не має в РФ акредитації. Ми мали зустріч з ректором Таврійського Національного паном Казаріним. Він обурений, що хлопцю, в якого окупанти забрали малу Батьківщину – Крим, якого за надуманими звинуваченнями посадили до російської тюрми, не дають права вчитися. Й жоден російський вуз- акредитований – не візьме до себе політв’язня на дистанційне навчання, це ж очевидно”, – пише Геращенко на своїй сторінці у Фейсбук.

Вона закликала українські студентські організації, які мають контакти з міжнародними студентськими організаціями, долучитися до спільної боротьби за звільнення Олександра.

Також Геращенко повідомила, що готує звернення з проханням відреагувати на це порушення прав людини до омбудсмана України Валерії Лутковської та до ОБСЄ.

Геращенко також проситиме Міністерство освіти України призначити Олександру іменну стипендію, аби дати важливу підтримку його родині.

“А Таврійський університет продовжить боротьбу за свого студента – майбутнього географа, про це говорили з ректором”, – пише Геращенко.

Як відомо, 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий суд в російському Ростові-на-Дону засудив кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка до 20 і 10 років колонії суворого режиму відповідно за начебто “підготовку терактів”.

Олександр Кольченко, як і Олег Сенцов, своєї провини не визнають. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими й політично мотивованими.

Міжнародне співтовариство і правозахисники неодноразово закликали Росію повернути Україні її громадянин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter