Росія повернула Україні політв’язня, обвинуваченого в участі у “Правому секторі”

Дата: 21 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Росія відпустила громадянина України й політичного в’язня Романа Терновського, обвинуваченого в екстремізмі в складі забороненої в РФ організації “Правий сектор”.

Про це повідомляє “Обозреватель”.

За даними видання, Терновський сьогодні вранці перетнув кордон через прикордонний перехід “Бачівськ” (Сумська область) і прямує до Києва. Зараз він перебуває в Глухові.

Громадянин України Роман Терновський був засуджений за “участь у діяльності екстремістської організації” до двох років і трьох місяців колонії загального режиму. Первомайський райсуд Ростова-на-Дону визнав Терновського винним у зв’язку з тим, що, проживаючи в Харкові, він брав участь у діяльності місцевого відділення “Правого сектору”. Справа слухалася в особливому порядку.

Російська правозахисна організація “Меморіал” уважно вивчила матеріали справи і дійшла висновку, що російські слідство і суд фактично звинуватили Терновського в мирних демонстраціях та інших формах легальної громадської діяльності, що велася на території України.

“З огляду на це ми вважаємо, що Терновський позбавлений волі за відсутності реального правопорушення. Боротьба з “Правим сектором” – один з різновидів “полювання на відьом” у сучасній Росії. Це частина політичної кампанії, безпосередньо пов’язаної з російсько-українським конфліктом”, – йшлося в повідомленні “Меморіалу”.

Правозахисники нагадали, що Терновський брав участь в акції за блокаду вантажних машин з РФ у лютому 2016 року, зокрема він проводив збір підписів під зверненням до губернатора Харківської області. У квітні 2016 року в Харкові Терновський і його однодумці блокували з’їзд організації “Український вибір”. 9 травня 2016 року він, за його словами, брав участь у бійці з представниками МВС України. У червні 2016 року Терновський був одним з демонстрантів, які простували в Харкові з манекеном Путіна в труні. Всі ці акції записані на відео в ютубі, вони є в матеріалах кримінальної справи, і російське слідство вважає їх доказами злочину.

Як відомо, слідчий комітет Росії звинуватив Терновського в “участі в публічних акціях, спрямованих проти інтересів РФ”, а також у виготовленні і розповсюдженні атрибутики із символікою “Правого сектору”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter