Росії дозволили повернутися до ПАРЄ

Дата: 25 Червня 2019
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, яким дозволила Росії повернутися до сесійної зали та не виконувати жодних умов, пов’язаних з відновленням територіальної цілісності України. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова делегації Верховної Ради в ПАРЄ Володимир Ар’єв.

За відповідне рішення проголосували 118 депутатів, 62 – проголосували проти, а 10 – утримались. Журналісти, які були присутні на нічному засіданні асамблеї, зазначили, що явка депутатів була навіть вища за звичайну. 

Підтримали резолюцію делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії і Туреччини. Частково рішення підтримали депутати зі Швейцарії, Німеччини, Молдови, Чехії, Вірменії і Нідерландів.

Проти проголосували більшість делегатів від України, Грузії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Великої Британії і Швеції.

У підтриманій ПАРЄ резолюції йдеться, зокрема, про те, що тепер усі парламентські делегації користуються однаковими правами відповідно до регламентних правил і тому на них поширюються однакові зобов’язання згідно з процедурами, які рівною мірою застосовуються до всіх делегацій.

“Права членів на голосування, виступи та представництво в Асамблеї та її органах не мають призупинятися або відкликатися в умовах оскарження або перегляду повноважень”, – цитують документ журналісти УНІАН.

На результат голосування в ПАРЄ на своїй сторінці у Facebook уже відреагувала віцеспікерка Верховної Ради Ірина Геращенко

“Знаєте, хто найбільше мене вразив сьогодні? Голландські депутати. Днями міжнародна слідча група оприлюднила результати трагедії МН-17. Встановила причетність росіян до вбивства 280 людей. Сьогодні голландські депутати проголосували за повернення Росії в ПАРЄ. Впевнена я чомусь, що вони ніколи не зустрічалися з родинами жертв, не були на похоронах останків…” – написала вона.

Напередодні голосування в асамблеї проходили дебати щодо питання зняття санкцій Росії. 

“Українська делегація б‘ється як завжди. Під дикі воплі російських пропагандистів, які в коридорі захлинаються в ненависті до нас. Дебати в ПАРЄ ми виграли. Більшість виступів за нас. Але більшість, яка голосує, сидить тихо. Вони опускають очі, вони намагаються мало говорити з нами: вони розуміють, що неправі, але є директива. Люди, які вчать нас парламентаризму, самі, коли треба, опиняються слухняними виконавцями чужої волі, інструментами, а не тими, хто вирішує самостійно. Сьогодні в ПАРЄ це було видно яскраво як ніколи“, – описав тоді ситуацію в сесійній залі Володимир Ар’єв. 

Нагадаємо, що Росію було позбавлено права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж ПАРЄ, щоб повернути в ній своє право голосу. Два роки тому Російська Федерація перестала сплачувати свій внесок у Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter