Росія визнала документи незаконних збройних формувань в Україні (доповнено)

Дата: 18 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Російських президент Володимир Путін підписав указ про визнання посвідчень особи, свідоцтва про освіту, народження чи смерть, про реєстрацію автомобілів, номерні знаки, видані на територіях самопроголошених донбаських республік.

Указ набрав чинності з моменту публікації.

В указі йдеться, що рішення ухвалено “з метою захисту прав і свобод людини і громадянина, керуючись загальновизнаними принципами і нормами міжнародного гуманітарного права”.

“Тимчасово, на період до політичного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України на підставі Мінських угод в РФ визнаються дійсними документи, що засвідчують особу, документи про освіту та (або) про кваліфікацію, свідоцтва про народження, укладення (розірвання ) шлюбу, зміну імені, про смерть, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, реєстраційні знаки транспортних засобів, видані відповідними органами (організаціями), фактично діючими на територіях зазначених районів, громадянам України та особам без громадянства, які постійно проживають на цих територіях”, – йдеться у документі. 

Згідно з указом, громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають на територіях ОРДЛО, зможуть в’їжджати до Росії без оформлення віз. Для цього їм потрібні документи, що засвідчують особу, виданих незаконними збройними формуваннями. 

Глава російського МЗС Сергєй Лавров наголошує, що указ підписаний виключно в гуманітарних цілях. 

“Суто з гуманітарних міркувань, на той період, поки не будуть повністю виконані Мінські домовленості. Поки не врегулюється все, що потрібно врегулювати відповідно до мінського “Комплексу заходів”. Указом президента дозволено приймати ті посвідчення особи, які є у жителів Донбасу, Донецька і Луганська, для того щоб вони могли і до Росії потрапляти легітимно, і потім переміщатися на залізничному, авіаційному транспорті по Російській Федерації”, – цитує Лаврова агентство “Інтерфакс“.

РЕАКЦІЯ

Визнання Росією документів, виданих в “ДНР-ЛНР”, – це ще один “доказ російської окупації” в Україні, заявив журналістам у Мюнхені президент Петро Порошенко.

“Дуже символічно, що це відбулося цинічно під час проведення Мюнхенської конференції з безпеки”, – сказав український президент.

Раніше прес-служба РНБО України розповсюдила заяву секретаря Олександра Турчинова, який сказав, що такий крок Кремля “повністю перекреслює Мінський процес і дорівнює заяві Росії про вихід із нього”.

“Це логіка свідомої ескалації, яка проходить через Авдіївку.  І це логіка не лише мілітарної, а й гуманітарної ескалації… Цей указ абсолютно, фундаментально суперечить самій логіці Мінських домовленостей, і ми прекрасно  розуміємо, для чого це зроблено”, – заявив глава МЗС України Павло Клімкін. Він розповів, що під час зустрічі в “нормандському форматі” міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров намагався надати новий статус бойовикам, назвавши їх “повноважними представниками”. 

 “В Україні не визнають ухвалення Кремлем указу про визнання так званих документів, що видані на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України. Це, де-факто, є визнанням контрольованих Росією на окупованих українських територіях Донбасу нелегітимних органів влади”, – йдеться у заяві МЗС України. 

У відомстві закликали міжнародних партнерів України “посилити тиск на Росію з метою неухильного виконання нею Мінських домовленостей та повернення Кремля в міжнародне правове поле”.

У США переконані, що визнання Росією документів незаконних збройних формувань на сході України суперечить Мінським домовленостям.

Посольство США занепокоєне активізацією бойових дій і повторним використання “Градів” на лінії зіткнення. Американські дипломати закликають відвести важке озброєння для сприяння стійкому припиненню вогню на Донбасі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter