Росія безпідставно відмовилася видати Сенцова та Кольченка – Мін’юст

Дата: 06 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Росія безпідставно відмовилася видати незаконно ув’язнених українців Олега Сенцова та Олександра Кольченка, оскільки вважає їх своїми громадянами.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Петухов.

“Це “громадянство” було примусово нав’язане усім кримчанам одночасно з анексією Криму. Обидві ці дії Росії є нікчемним за міжнародним правом”, – пише Петухов.

За його словами, Україна буде добиватися повернення своїх політв’язнів через міжнародні організації, що мають вплив на Росію, а також у рамках позовів, поданих до Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд Росії засудив Олега Сенцова, українського кінорежисера з Сімферополя, до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням у причетності до тероризму. Спільником Сенцова російські слідчі назвали кримського активіста Олександра Кольченка, якого засудили до 10 років колонії суворого режиму.

Олександр Кольченко, як і Олег Сенцов, своєї провини не визнають. Правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими й політично мотивованими.

Навесні 2016 року Мін’юст за запитом Києва доручив ФСВП підготувати пакети документів для екстрадиції на батьківщину Сенцова і Кольченко. У квітні вони заповнили всі документи, необхідні для видачі.

У жовтні Мін’юст Росії заявив, що видача Сенцова і Кольченко неможлива, так як після анексії Криму обидва нібито отримали російське громадянство.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter