Верховний Суд скерував справу щодо вигнання ромів з Лощинівки на новий розгляд

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Верховний Суд скасував рішення попередніх інстанцій у справі щодо виселення ромів з села Лощинівка Одеської області та скерував справу на новий розгляд.

Про це повідомила адвокатка потерпілих Юлія Лісова. 

Адвокатка нагадала, що у 2019-му році правозахисна спільнота перемогла у П’ятому апеляційному адміністративному суді, який частково задовільнив позовні вимоги постраждалих ромів, яких у серпні 2016 року виселили з села:

“Дії Лощинівського сільського голови зі складання та оголошення рішення щодо виселення визнали протиправними, так само й бездіяльність поліції (відсутність захисту потерпілих та їхнього майна). Суд також стягнув з держави моральну шкоду на користь потерпілих “.  

Водночас, на думку Верховного Суду, суди попередніх інстанцій недостатньо дослідили наступні моменти:

  • обставину, що роми вже втекли із села, коли сільський голова оголосив рішення про непроживання їх у населеному пункті, що нібито дає підстави робити висновок, що не голова їх виселив, а вони самі покинули село;
  • факт наявності права власності у вигнаних ромів на житло в селі;
  • підстави відповідальності саме Головного управління Одеської області, а не Ізмаїльського відділу поліції, який не ідентифікується як окрема юридична особа;
  • освідченість поліції в тому, що відбувається в Лощинівці.

“Для нас таке рішення є неочікуваним. Ми оцінюємо його як неправильне і продовжимо захищати потерпілі сім’ї”, – зазначила Лісова. 

Нагадаємо, що 27 серпня 2016 року мешканці села Лощинівка Ізмаїльського району на Одещині розгромили будинки представників ромської меншини після того, як чоловіка ромської національності звинуватили у вбивстві дев’ятирічної дівчинки. 

Згодом у суді експерт, який вивчав матеріали справи, не зміг підтвердити версію прокуратури стосовно часу смерті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter