Ромів в Україні досі системно дискримінують – звіт Ради Європи

Дата: 19 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Роми в Україні досі потерпають від системної дискримінації.

Про це йдеться в звіті Консультативного комітету Ради Європи у рамковій конвенції про захист національних меншин.

У документі зазначається, що “Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року”, яка була ухвалена у 2013 році, вже принесла позитивні результати, зокрема, щодо надання ромам ідентифікаційних документів. Однак, автори звіту підкреслюють, що у інших сферах прогрес був незначним, а роми так само потерпають від системної дискримінації у доступі до освіти, житла, медицини і працевлаштування.

“Повідомлялося про неправомірні дії поліції і переслідування деяких груп, в тому числі ромів і підозрюваних нелегальних мігрантів. Масове насильство проти ромів в Лощинівці та ймовірна змова місцевої влади не були ефективно розслідувані”, – сказано у звіті.

Автори документу радять вжити усіх необхідних заходів, щоб негайно покласти кінець сегрегації дітей-ромів у школах. Також експерти Ради Європи подвоїти зусилля з усунення інших проблем, з якими зіштовхуються діти-роми.

Як повідомлялося раніше, дискримінація ромського населення все ще залишається найчастішим проявом ксенофобії в Україні.

У січні львівські ЗМІ повідомляли про ініціативу містян “Ловці” – спільноту, що організовуватиметься для перешкоджання ромам, “які грабують людей”.  Також мешканці Львова поширювали у Facebook заклики до самосуду над ромами. Правозахисники назвали заклики до такої самоорганізації небезпечними та дискримінаційними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter