Як Україні змінити життя ромів і ставлення до них, розказала правозахисниця

Дата: 13 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Проблемні питання ромської громади – безробіття та низький рівень освіти – будуть вирішенні, тільки якщо буде ефективно виконуватися “Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року”, відома як Ромська стратегія.

Про це на конгресі HeForShe у Києві розповіла ромська активістка Зола Кондур, передає кореспондент Центру інформації про права людини. 

За її словами, українці конструюють своє уявлення про ромів через ті малочислені групи, які живуть у таборах та ведуть кочовий спосіб життя.

“Мені дуже не хочеться, щоб люди думали, що всі роми живуть у наметах. Їх чисельність в Україні не більше 5%. Це враження складається по людях, яких ми кожен день бачимо на вулицях, але при цьому є багато ромської молоді з освітою та роботою. На жаль, вони стикаються з іншою проблемою, коли при працевлаштуванні їм відмовляють через яскраво виражену ромську зовнішність”, – зауважила вона.

Кондур наголосила, що шляхи подолання безробіття та низького рівня освіти в ромській громаді закладено у Ромській стратегії, яка, на жаль, майже не виконується в Україні.

“Коли вона (стратегія – ред.) почне ефективно виконуватися соціальними працівниками, а роми почнуть дослухатися до порад та виконувати їх, ці питання будуть вирішені”, – сказала активістка.

Також вона розповіла, що Україна може перейняти досвід інших європейських країн, де роми інтегровані в суспільства, але не асимільовані.

“Нам підходить досвід Франції, де навіть у жителів стихійних поселень є можливість вивчати мову та працевлаштуватися, але в Європі різні організації докладають багато зусиль, аби роми не асимілювалися та не втрачали свою культуру. Українська ромська стратегія та план її виконання були розроблені задля інтеграції в європейське суспільство, але тільки для звіту. Цим сьогодні користуються різні групи, які нападають на ромів, щоб заробити собі бали серед населення”, – підкреслила Кондур.

Нагадаємо, що Стратегія захисту та інтеграції в суспільство ромської національної меншини та План заходів на її виконання були прийняті ще у 2013 році в рамках виконання Плану лібералізації візового режиму. І на обласних рівнях були розроблені та прийняті обласні Плани заходів на виконання Ромської стратегії.

У 2015 року президент Петро Порошенко підписав Указ “Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини”. І в цій Національній стратегії прописано цілий розділ “Забезпечення прав корінних народів і національних меншин”. Зокрема, в цьому розділі зазначено, що влада планує “проводити політику міжнаціональної толерантності, реалізувати комплексні заходи щодо забезпечення потреб громадян України, які належать до корінних народів і національних меншин, у соціальних та інших послугах”.

У червні 2018 року народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради з прав людини Ірина Суслова заявила, що Ромська стратегія в Україні не виконується в тому числі через відсутність її фінансування. 

Протягом 2007-2013 років Угорщина отримала 29,1 млрд. євро від Європейських фондів. З них 377 мільйонів євро пішли на заходи фінансової допомоги в житлово-комунальній та шкільній інфраструктурі, працевлаштування та освіти ромів.

У 2014-2020 роках Угорщина отримає ще 20,5 млрд. 29% з цієї суми буде витрачено на сприяння соціальній інтеграції та боротьбі з бідністю серед ромів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter