Родини Небесної сотні вчергове просять завадити будівництву меморіалу загиблим євромайданівцям

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Громадські активісти та представники ГО “Родини Героїв Небесної сотні” звернулися до органів виконавчої влади з проханням завадити руйнуванню місця злочину, на якому збираються збудувати меморіал загиблим Героям Небесної сотні.

З такою заявою вони виступили в Українському кризовому медіацентрі.

Про те, що створення музею Майдану ставить під загрозу розслідування розстрілів на Інститутській, ще у 2018 році говорив керівник Управління спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк

“Ми не можемо розпочати на цій ділянці проведення слідчих експериментів. Зупинити будівництво також не можемо, тому є загроза, що просто розпочнеться будівництво й експерименти не будуть завершені”, – розповідав він.

Арешт на ділянку в центрі столиці декілька разів накладав та скасовував суд. Однак це не завадило минулого року знищити частину доказів щодо вбивства Олександра Плеханова, який загинув на барикадах від пострілу снайпера 18 лютого 2014 року. Зробили це виконавці дорожніх робіт на Алеї Героїв Небесної сотні. 

“Був проведений тендер і визначений переможець, і, якщо уряд визначив, що там треба щось будувати і нема ніяких юридичних перешкод, нема підстав скасовувати рішення. Проте зараз на ділянки накладено безтерміновий арешт, і сказати, коли можуть бути відновлені роботи з будівництва меморіалу, не можна”, – відповів на заклики родин Небесної сотні директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович

Також громадськість попросила очільника Інституту нацпам’яті вивчити історію компанії, яка виграла тендер на будівництво меморіалу Героям Небесної сотні. За їхньою інформацією, ця ж компанія займалася будівництвом на території Межигір’я в резиденції Віктора Януковича і нищенням старовинних козацьких кладовищ, які були розташовані на цій території. 

“Якщо озвучена інформація правдива, це, звісно, неприпустимо й аморально”, – сказав Дробович. 

Нагадаємо, що за сім років, які минули від Революції гідності, ухвалили всього 21 вирок у справах Майдану. За даними Офісу генпрокурора, затягування судами розгляду матеріалів у справах, пов’язаних з Євромайданом, перетворилося за цей час на тенденцію. 

На шосту річницю розстрілів на Євромайдані Моніторингова місія ООН назвала малопомітним прогрес у притягненні винних у справах Майдану до відповідальностіСповільнення й без того неефективного розслідування помітила й правозахисна організація Amnesty International. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter