Родичі блогера Ісаєва вимагають від СБУ розслідувати його викрадення

Дата: 17 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Захист і родичі блогера Ельвіна Ісаєва, якого нібито депортували до Азербайджану, закликали СБУ розслідувати його викрадення в Україні.

З такою вимогою вони виступили під час пресконференції в Києві. 

16.12.19 14:00 Пресс-конференция о похищении блогера Исаева Эльвина в Украине

16.12.19 14:00 Пресс-конференция о похищении блогера Исаева Эльвина в Украине

Gepostet von Українські Новини am Montag, 16. Dezember 2019

За словами брата Ісаєва Мирджалила Мираскера Огли Гасанова, до України блогер приїхав після погроз із боку влади та азербайджанської діаспори в Санкт-Петербурзі. Він також підкреслив, що на території України його брат перебував офіційно. 

“У вересні ми приїхали до Києва. Брат перебував тут офіційно. 12 грудня ввечері ми встановили, що Эльвін перестав виходити на зв’язок. Ми боялися, що його можуть викрасти. З 13 грудня ми його шукаємо, нам не кажуть, куди він поїхав. Мені телефонували і сказали, що його затримали співробітники СБУ і відвезли в невідомому напрямку. Ми звернулися до СБУ, але нам поки що відповіді ніхто не дав. Ми розраховуємо, що влада України нам надасть офіційне повідомлення, що з ним сталося. Влада Азербайджану повідомила, що Эльвін перебуває в Баку і його вже видали, але українська влада цього не підтверджує”, – сказав Гасанов.

Адвокатка Ісаєва Олена Кононець розповіла, що вже звернулася до СБУ з вимогою розслідувати викрадення блогера. 

“Як людина може пропасти? Це не голка в сіні, яку не можна знайти. Я звертаюся до спецслужб: дайте інформацію, де перебуває людина. Він не порушив митного кордону, законодавства, умов перебування. Правоохоронні органи не бажають розслідувати викрадення Ісаєва Ельвіна. Як таке можливо? У нас таки прийняли заяву, але немає інформації про те, чи внесли дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Я закликаю СБУ розглянути заяву брата Ісаєва Ельвіна і почати розслідування, чому невідомі прикриваються СБУ і незаконно викрали людину. Терміни його перебування в Україні не порушені”, – сказала вона та додала, що захист звертатиметься до ООН та ЄСПЛ. 

Як відомо, 39-річний Ельвін Ісаєв приїхав до Києва наприкінці вересня 2019 року з Російської Федерації, де проживав тривалий час. Батьки Ельвіна разом з ним переїхали до Росії в 90-х роках. У 2001 році Ісаєв отримав російське громадянство. Він одружився з росіянкою і жив у Санкт-Петербурзі, у родини є двоє дітей.

У серпні 2019 року російська поліція раптово затримала Ісаєва. Після судових розглядів його російський паспорт визнали “незаконно виданим” і вилучили. Самого ж блогера відправили в центр тимчасового утримання іноземців для подальшої екстрадиції до Азербайджану. 11 вересня Ісаєв був звільнений завдяки екстреному втручанню Європейського суду з прав людини, який застосував правило 39 і заборонив його видавання Азербайджану. Після цього блогер виїхав до України.

Востаннє його бачили 12 грудня біля будинку у Святошинському районі Києва, де він жив у знайомих. Зникнення Ісаєва збіглося з візитом до України віцепрем’єра Азербайджану Алі Ахмедова.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter