Родичі загиблих військових не зможуть отримати пільги

Дата: 07 Травня 2015
A+ A- Підписатися

З 1 червня члени сім’ї загиблого у зоні АТО військовослужбовця не зможуть користуватись правом на безкоштовний проїзд.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, про це заявив правозахисник Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.

Якщо живий учасник бойових дій зможе цим користуватись, то сім’я, яка втратила свою рідну людину як учасника АТО – не зможе. Це, як на мене, трохи неправильний підхід, тому що ми ставимо в кращі умови людину, яка прийшла здоровою і неушкодженою, ніж ту, яка віддала своє життя“, – каже правозахисник.

Безкоштовний проїзд залишатиметься у випадку, якщо місцева влада прийме рішення про такі пільги і фінансування їх з місцевого бюджету, як це сталось у Києві та Івано-Франківську.

Також з 1 липня в силу вступають зміни щодо пільг на послуги ЖКГ.

На сьогоднішній день члени сімей загиблих у зоні АТО бійців мають знижку у 50% на оплату послуг. Однак з 1 червня будуть обмежені певним рівнем доходу, з якого починається право на цю пільгу. Тому що в законі від грудня 2014 року було прописано, що член сім’ї загиблого військовослужбовця має на це право, якщо середньомісячний дохід на одну людину є менше доходу, який дає право на цю пільгу. На сьогодні ця сума – 1 710 гривень. Це означає, що якщо на одного члена в сім’ї цей дохід буде більше 1 710 гривень, вони цього права на пільгу по ЖКГ не будуть мати“, – резюмує Максим Щербатюк.

Правозахисник пропонує ввести певну прогресивну ставку для пільги.

Враховуючи те, що сума у 1710 грн не є значною, велика кількість сімей загиблих по суті будуть обмежені в цьому праві і фактично вони його не отримають. Як на мене, треба подумати про зміни. Можливо, треба вводити певну прогресивну ставку – 50%, 2500 грн, покриття 30% витрат на послуги ЖКГ, я не знаю. Тобто треба зрозуміти, що 1 710 грн – це не та межа, з якої починається право на пільгу“, – каже експерт.

Нагадаємо, нещодавно громадські організації представили брошуру для військових АТО та їхніх рідних – у виданні “Пільги та гарантії для учасників антитерористичної операції” розкриваються питання отримання статусу учасника АТО, посвідчення “Учасника бойових дій” та “Інваліда війни”, зазначені контактні дані, гарячі лінії громадських організацій та ініціатив для військових, а також державних органів України.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter