Родичі та знайомі Миколи Карпюка у відеоролику підтвердили його алібі

Дата: 05 Травня 2016
A+ A- Підписатися
Соратники, односельчани та родичі Миколи Карпюка записали відео, у якому розповіли, де перебував фігурант “чеченської справи” у кінці 1994 – на початку 1995 років, і чи міг він брати участь у бойових діях у Чечні.
 
Кампанія LetMyPeopleGo оприлюднила окремі фрагменти відеосвідчень, які були зібрані з наміром представити їх у верховному Суді Чеченської Республіки під час слухань.
 
Долучати матеріали до справи суд відмовив, тому невеликі фрагменти записів спеціально оприлюднили на російському ліберальному ресурсі Грани.ру.
 
Правозахисники сподіваються, що воно дійде і до представників суду присяжних, які беруть участь у процесі над громадянами України – Миколою Карпюком та Станілславом Клихом, і допоможе їм винести справедливе рішення.

У процесі пошуку свідків захисту для Миколи Карпюка активістам вдалося натрапити на кілька десятків людей, які погодилися дати свідчення українським слідчим для подальшої передачі їх в Генпрокуратуру Росії. Поїхати і виступити на суді особисто ніхто крім родичів не наважився – передусім, через питання безпеки.

Ролики записувалися 21 березня в Народному домі міста Рівне, в одному з міських кафе, а також в рідному селі Миколи Карпюка – Великому Житині Рівненської області. Всього вдалося записати близько двох десятків свідків.

Нагадаємо, за версією слідства, Станіслав Клих і Микола Карпюк були членами організації УНА-УНСО, яка визнана екстремістською та її діяльність заборонена на території Російської Федерації, і в кінці 1994 – початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

12 жовтня минулого року у Верховному суді республіки Чечня, що в Грозному, розпочався розгляд їхньої справи по суті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter