Робота Крим.Реалії буде важливою у вільному Криму – Представництво президента в АРК

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Робота Крим.Реалії буде вкрай необхідною на деокупованому Кримському півострові. 

Про це перед дискусією “Крим: візії майбутнього 2.0” заявила представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, передає кореспондент видання ZMINA.

Таміла Ташева

За її словами, наразі Крим.Реалії – майданчик для обговорень усіх, хто працює з темою тимчасової окупації Криму. Вона назвала ключовою роботою журналістів в інформаційній сфері. 

Таміла Ташева подякувала журналістам Крим.Реалії, які протягом усіх років тимчасової окупації висвітлювали події на півострові, і побажала, щоб кримські журналісти якнайшвидше повернулися додому, а робота Крим.Реалії розгорнулась у вільному Криму.  

Директорка Української служби Радіо Свобода Мар’яна Драч повідомила, що окупаційна влада вкрай нервово реагувала на правдиву інформацію журналістів Крим.Реалії. За її словами, вони не шкодували епітетів, називаючи журналістів “агентами ЦРУ”, та публікували в підконтрольних росіянам газетах фотографії журналістів ЗМІ, пишучи, що їм дорога в Магадан. 

Як відомо, за 10 років понад 70 журналістів Крим.Реалії зазнали тиску чи переслідування з боку окупаційних спецслужб, більшість із них була змушена покинути окупований Росією півострів.

Незаконний “суд” у Криму засудив оглядача Крим.Реалії Миколу Семену до двох з половиною років умовно із забороною на три роки вести публічну, зокрема журналістську, діяльність.

“Микола Семена – один з журналістів Криму, які пишуть найбільше, і йому заборонили писати, як заборонили свого часу писати та малювати Тарасу Шевченку”, – прокоментував редактор Крим.Реалії Володимир Притула та подякував своїм колегам, які працюють у підпіллі в Криму. 

У лютому 2021 року російські спецслужби заарештували, звинуватили в зберіганні боєприпасів та засудили до шести років ув’язнення фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка.

Також окупаційна влада арештувала понад десяток блогерів і громадянських журналістів, які передавали інформацію Крим.Реалії. Вона засудила їх за звинуваченням у тероризмі й екстремізмі.

Крім того, секретаріат Національної спілки журналістів України (НСЖУ) нагородив колектив журналістів Крим.Реалії спеціальною відзнакою за “вагомий внесок в утвердження демократичних цінностей, свободи слова, боротьбу з дезінформацією та цензурою”.

Головний редактор Крим.Реалії Володимир Притула та голова НСЖУ Сергій Томіленко

Голова НСЖУ Сергій Томіленко назвав Крим.Реалії майданчиком, де моделюється українське та європейське майбутнє вільного Криму. 

Раніше цією відзнакою НСЖУ нагородила авторів Крим.Реалії Миколу Семену, Владислава Єсипенка та автора Радіо Свобода Станіслава Асєєва, які стали лауреатами Премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка.

У Кримському домі також відкрилася фотовиставка, присвячена десяти рокам Крим.Реалії, проєкту Радіо Свобода, який виник у відповідь на тимчасову окупацію Російською Федерацією українського півострова. 

На виставці представлено 26 фотографій журналістів Крим.Реалії та Радіо Свобода, які демонструють, що відбувалося на півострові з 2014 до 2022 року. Тут є фотороботи Антона Наумлюка, Станіслава Юрченка, Аліни Смутко, Тараса Ібрагімова, Олександри Сурган, Еміне Джаппарової, Езабера Пінхаса, Євгена Жука, Анатолія Кримського, Володимира Притули та журналістів “Кримської солідарності”, які співпрацювали з Крим.Реалії.

Ведучий Крим.Реалії Олександр Янковський зауважив, що, якби не було російської окупації, Кримський півострів розвивався б і там би жили щасливі люди. 

Серед гостей, які відвідали фотовиставку на відкритті, – голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова Ярослав Юрчишин, лідер українського музичного гурту “Антитіла” Тарас Тополя, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева, кримські активісти, правозахисники та журналісти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter