РНБО запровадила санкції проти 22 російських духовних осіб

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки й оборони України ухвалила рішення про запровадження санкцій проти 22 церковників, зокрема проти 21 представника Російської православної церкви, а також голови Духовної ради російського Об’єднаного союзу християн віри євангельської (п’ятидесятників).

Про це йдеться в указі президента України №26/2023.

Володимир Легойда, Вахтанг Кіпшидзе та Роман Богдасаров. Фото з відкритих джерел

“Рішення РНБО стосується нашої духовної незалежності, яку ми посилюємо та будемо посилювати. Запроваджено санкції проти 22 осіб – громадян Росії, які, прикриваючись духовністю, підтримують терор і геноцидну політику”, – зазначив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

Так, Кабмін разом з СБУ та Нацбанком України мають забезпечити реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних санкцій щодо духовних осіб, а Міністерство закордонних справ України має поінформувати компетентні органи ЄС, США та інших держав про застосування санкцій і порушити перед ними питання про запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

У додатку до рішення РНБО “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” серед інших є:

  • племінник російського патріарха Кирила Михайло Гундяєв, представник РПЦ у Всесвітній раді церков у Женеві;
  • т.в.о. керівника пресслужби патріарха Московського і всієї Русі Володимир Легойда;
  • заступник голови Синодального відділу із взаємин церкви з суспільством та ЗМІ Вахтанг Кіпшидзе;
  • відповідальний за відносини РПЦ та Росгвардії, член Синоду Роман Богдасаров.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів зареєстрував законопроєкт №8371, який передбачає заборону діяльності в Україні релігійних організацій, що пов’язані з Росією. Зокрема, цим документом може бути припинена діяльність УПЦ МП. Законопроєкт спрямований на забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter