РНБО планує почати облік українських користувачів вконтакті вже за пів року

Дата: 05 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Рада національної безпеки та оборони України хоче розпочати облік українських користувачів забороненої російської соцмережі “ВКонтакті” вже за пів року. 

Про це відомство повідомило “Суспільному”.

Пів року, як вважають у РНБО, знадобиться на розроблення та затвердження стратегії інформаційної та кібербезпеки України.

“Питання створення “системи обліку українських користувачів російської соціальної мережі “ВКонтакте” та за необхідності інших соцмереж, що знаходяться під контролем держави-агресора, обговорюватиметься в рамках реалізації згаданих стратегій”, – йдеться у відповіді ради на запит журналістів. 

Водночас у РНБО вкотре наголосили, що доступ до заборонених соцмереж з території України становить реальну загрозу національній безпеці, тому “потребує зусиль щодо нейтралізації”.

“Російська соцмережа “ВКонтакте”, яка перебуває під санкціями з 2017 року, є одним з інформаційно-психологічних засобів цієї гібридної війни, тому користування її ресурсами та розповсюдження відповідного російського контенту в інформаційному просторі України розцінюється як загроза національній безпеці України, що потребує нейтралізації”, – вважають у відомстві.

Нагадаємо, що соціальна мережа “ВКонтакті” фактично заблокована в Україні з травня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких соціальна мережа “Однокласники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. 

На початку вересня поточного року вконтакті обійшла блокування в мобільному додатку. Українські силовики пов’язують активізацію роботи російських соцмереж з місцевими виборами, які мають відбутися в жовтні.  

Відомо, що юридичний аналіз санкцій, запроваджених у 2017 році, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні й медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками. Однак уже цього року президент Володимир Зеленський продовжив заборону. 

Деякі українські провайдери не блокують і половини заборонених РНБО сайтів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter