Рівень свободи в Криму нижчий, ніж у Росії – Freedom House

Дата: 01 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Згідно з доповіддю правозахисної організації Freedom House “Свобода у світі – 2016” рівень свободи на території анексованого Росією Криму вже другий рік поспіль є “гіршим і нижчим”, ніж у самій Росії.

Про це розповів координатор проектів Freedom House у Києві Зорян Кісь 31 січня під час акції на підтримку заарештованого у Криму адвоката Еміля Курбедінова.

“Ті жахливі порушення прав людини, які відбуваються в Криму, які здійснюють російські сили і де-факто влада півострова, не залишаться безкарними. Справедливість переможе”, – сказав у коментарі Крим.Реалії Зорян Кісь.

Як відомо, 31 січня міжнародна правозахисна організація Freedom House презентувала звіт “Свобода у світі – 2016”, згідно з яким Україна  у 2016 році була частково вільною країною з наявною виборчою демократією та середнім рівнем політичних прав та громадянських свобод.

Рейтинг політичних прав в Україні за 2016 рік склав 3 бали, рейтинг громадянських свобод – 3, і рейтинг свободи – 3,0. (Згідно з методологією дослідження, чим менша цифра, тим вищий показник свобод. Мінімальний рейтинг – “7” відповідає статусу “Невільна країна”, а країни з рейтингом “1” є вільними).

Freedom House є найдавнішою неурядовою організацією в Сполучених Штатах Америки. Вони бачать свою місію в поширенні й захисті демократії та свободи по всьому світу. Також переконані, що свобода можлива тільки в умовах демократичних політичних систем, в яких влада підзвітна своєму народу, де панує верховенство права, і де гарантовані свобода вираження поглядів, зібрань і віросповідання.

Адвокат Еміль Курбедінов був затриманий представниками Центру “Е” МВС РФ 26 січня, того ж дня згідно з рішенням окупаційного суду отримав 10 діб арешту за начебто поширення екстремістських матеріалів. У його офісі та вдома були проведені незаконні обшуки, вилучені матеріали, що містять адвокатську таємницю. Правозахисники побоюються, що адміністративне переслідування Еміля може перерости в кримінальне, та закликають офіційну Україну та світ якомога активніше реагувати на репресії проти одного з небагатьох незалежних адвокатів, які ще працюють в окупованому Криму.

Серед підзахисних Еміля Курбедінова – Ільмі Умеров, Микола Семена, Емір-Усеін Куку та інші фігуранти справ кримських мусульман і так званих справ диверсантів (зокрема, Ридван Сулейманов).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter