Рівень води в Дніпрі поблизу Херсона знижується на 1–5 сантиметрів щогодини

Дата: 13 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на ранок 13 червня рівень води в Дніпрі на позначці “Херсон” знизився на 3 метри й становить 2,6 метра, а щогодини води стає менше на 1–5 сантиметрів.

Про це розповіли в уряді. 

Острови Великі Кучугури на Дніпрі, які зникнуть унаслідок затоплення, спричиненого підривом російськими військовими Каховської ГЕС. Фото: вікімапія

Підтопленими на Херсонщині, судячи із супутникових знімків, лишаються 309 квадратних кілометрів території. 

Ще ввечері 11 червня рівень води в Каховському водосховищі в районі Нікополя був меншим, ніж потрібно для вимірювання, тож фахівці тепер шукають спосіб, як вирахувати рівень води у водоймі, що зникає. 

Вигляд на затонулу баржу на дні Каховського водосховища, що відкрився, поруч із Запоріжжям. Фото: Vladyslav Smilianets / Reuters

Сходить вода й у районі природного парку “Нижньодніпровський”. Нацпарк мав території, що входять до Смарагдової мережі Європи, тобто їх вважають найціннішими й охороняють європейським законодавством. 

“Продовжується обміління акваторії в нацпарках “Великий Луг” та “Кам’янська Січ” – на понад 8 метрів. Це загрожує повним зникненням водно-болотного угіддя “Архіпелаг Великі та Малі Кучугури”. З території архіпелагу зникне 54 види риб, а також негативно вплине на 156 видів птахів, що мешкають на островах та заплавах архіпелагу. Під час осінньої міграції на території відмічається до 30 тисяч особин водоплавних птахів”, – розповідають посадовці. 

Краєвид у нацпарку “Великий луг”. Фото: Запорізький обласний туристично-інформаційний центр

Однією з проблем, спричинених затопленням, став доступ до питної води, який втратили понад 700 тисяч українців. Центр контролю та профілактики хвороб збирає зразки рідини для аналізів у районах підтоплення ледь не з першого дня. 

Нині в Дніпрі значних відхилень та перевищень гранично припустимих концентрацій забруднювальних речовин не знайшли. Водночас у річці Інгулець перевищення щодо заліза на рівні 1,17 раза, збільшилися й нітрити, а також незначне зниження розчиненого кисню. 

Нагадаємо, що внаслідок затоплення, спричиненого підривом російськими військовими Каховської ГЕС, офіційно загинули щонайменше 10 людей, а ще 42 вважають зниклими безвісти. Ці дані не враховують ситуацію на лівому березі Дніпра, що окупований Росією. 

Україна вимагає від ООН визнати підрив Каховської ГЕС екоцидом та геноцидом українців. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни, а спецслужбовці мають докази, що ГЕС підірвала російська диверсійна група. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter