Рішення Верховного Суду заважає отримати компенсації від Росії за втрати в Криму – Ощадбанк

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Ощадбанк занепокоєний рішенням Верховного Суду, яке може перешкодити українському державному банку отримати компенсації від Росії за експропріацію активів у тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє пресслужба Ощадбанку.

“Ощадбанк украй стурбований ситуацією навколо процедури виконання в Україні рішення Міжнародного комерційного арбітражу в справі за позовом Ощадбанку до Росії, згідно з яким банку присуджена компенсація понад 1,3 мільярда доларів США”, – мовиться в повідомленні.

У банку нарікають, що Верховний Суд узяв до розгляду апеляційну скаргу ПАТ “Фортуна” на постанову Київського апеляційного суду, яка дозволила Ощадбанку виконати рішення Міжнародного комерційного арбітражу в примусовому порядку.

“На нашу думку, це рішення Верховного Суду не відповідає чинному законодавству через недотримання процесуальних термінів, а також через те, що скарга подана особами, які не брали участі в справі й не мають права оскаржувати відповідний дозвіл. Фактично мова йде про те, що державний банк усувають від розподілу коштів, отриманих після продажу 99,77% акцій Промінвестбанку”, – мовиться в повідомленні.

Банк повідомляє, що виконання рішення арбітражу на суму понад 1,3 мільярда доларів США “під загрозою зупинки”.

“Ощадбанк, 100% акцій якого належать державі, в результаті неправомірних дій може втратити суму, яка становить понад 200 млн грн”, – інформують в Ощадбанку. Там вважають, що “судову систему України використовують для заподіяння шкоди інтересам держави й Ощадбанку.

“Зазначені протиправні дії кидають тінь на вітчизняну судову систему і створюють ризики для інвестиційного клімату в країні. Сподіваємося, що судова система і державні органи зможуть дати належну оцінку протиправним діям окремих осіб і не дозволять порушити законні права Ощадбанку. Усі гілки української влади також повинні зробити належні висновки з цієї безпрецедентної ситуації, щоб запобігти подібним незаконним рішенням у майбутньому”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року Арбітражний суд у Парижі задовольнив вимогу про компенсацію збитків українському Ощадбанку, завданих унаслідок окупації Криму з боку Росії. Російський Мін’юст відмовився визнавати рішення арбітражу.

У жовтні 2019 року Апеляційний суд у Парижі відхилив спроби Росії зупинити примусове виконання рішення Міжнародного арбітражу про виплату українському Ощадбанку 1,3 мільярда доларів за експропріацію активів банку в Криму.

У квітні начальник управління Прокуратури Автономної Республіки Крим Євген Комаровський повідомив, що Російська Федерація за всі роки тимчасової окупації Криму відчужила 3 800 земельних ділянок у кримських фізичних та юридичних осіб.

За даними Регіонального центру прав людини, внаслідок порушень майнових прав у Криму постраждали 3 952 громадянина України. Окупаційна влада вилучала та знищувала їхню нерухомість, яку вони законно отримали до початку окупації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter