Рішення Луценка згортає розслідування злочинів Майдану – адвокати

Дата: 25 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Генпрокурор Юрій Луценко розформуванням департаменту спецрозслідувань, що займався “великою справою Януковича”, розвалює центр розслідування і виводить з-під кримінальної відповідальності екс-президента Віктора Януковича і його оточення.

Про це йдеться у заяві громадської організації “Адвокатська дорадча група” у Facebook.

Група адвокатів, які, зокрема, ведуть справи потерпілих на Майдані, заявляють, що своїм наказом Луценко фактично знищив департамент як центр розслідувань злочинів минулої влади, і безпосередньо злочинів проти Майдану.

“У Горбатюка знову лишається 20 слідчих. Все, чого потерпілі домоглись за ці два роки нищиться”, – сказано у заяві.

Указано, що новостворене управління розслідувань злочинів, вчинених злочинними організаціями, під керівництвом Столярчука, Басова, Захарова має забрати у Горбатюка всі справи щодо створення Януковичем злочинного угрупування.

“Ймовірно, що у Горбатюка заберуть всі злочини по високопосадовцям і насильницькі злочини в частині створення Януковичем ОЗГ і участі в ній інших вищих осіб держави. За планом, озвученим Юрієм Луценко, всі ці справи об’єднають разом із справами, Клименка, Курченка та ін., що розслідуються військовою прокуратурою і до кінця року направлять об’єднану справу, що налічуватиме 5000 томів до суду в порядку заочного провадження”, – йдеться в заяві.

За словами адвокатів, таке рішення Луценка виведе потерпілих із процесу розслідування і виведе “з-під кримінальної відповідальності Януковича, Пшонку, Захарченка, Клименка, Курченка, Арбузова і інших”.

“Сплив річного строку розслідування: при об’єднанні справ строки розслідування, які залишаться, рахуються по найменшому із термінів справ до об’єднання. Тобто лишається два-чотири місяці. І вони 100% сплинуть до передання справи до суду”, – сказано у заяві.

“Навіть суто арифметично вже зараз не вистачає строків для ознайомлення із 5000 томів до спливу річного терміну розслідування і терміну, відведеного законом про заочне провадження”, – заявляють депутати.

Це унеможливить призначення судом обвинувального акту до розгляду і винесення вироків.

“Тобто фактично Юрій Луценко виводить з-під відповідальності як самого Януковича, так і всю групу високопосадовців, щодо яких будуть об’єднані справи і оголошено про завершення розслідування. Потім переграти і поновити розслідування чи направити справу до суду в загальному (не заочному порядку) КПК не дозволяє. Після спливу року на досудове розслідування, поновити строк також не можливо”, – зазначають адвокати.

Зазначимо, у понеділок стало відомо, що згідно із наказом Луценка, розслідуванням “Великої кримінальної справи” екс-президента Віктора Януковича та його оточення буде займатися новостворене “Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями”.

У коментарі “Українській правді” Горбатюк заявив, що передання так званої “Великої справи Януковича” у розслідування новоствореному департаменту несе загрозу доведенню цих справ до кінця.

“Руйнування цілісного департаменту, який працює над розслідуванням злочинів Майдану – це пряма шкода для цих проваджень”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання про причини такого рішення керівництва ГПУ, він заявив, що причин є декілька. Однією з них Горбатюк назвав свою незгоду з існуючою процедурою заочного судочинства, яка, з його слів, може дозволити представникам колишньої влади уникнути покарань.

“Нинішній закон про спеціальне судочинство не відповідає Конституції і європейським конвенціям. Він містить правові моменти, які можуть призвести до руйнації проваджень і уникнення відповідальності особами, які будуть засуджені на підставі цього закону”, – вважає прокурор.

За його словами, Верховна Рада повинна виправити помилки в цьому законі, про що він ще в серпні написав доповідну записку генпрокуророві, однак досі не отримав на неї відповіді.

Водночас, генпрокурор Юрій Луценко не згоден із позицією Горбатюка щодо необхідності очного процесу у справі злочинів режиму Віктора Януковича.

Так він пояснив “Громадському” факт усунення управління Горбатюка від розслідування “Великої кримінальної справи” проти екс-президента Януковича та його оточення.

“Усі економічні справи, необхідні для передачі злочинного угруповання Януковича до суду, відходять разом зі слідчими та прокурорами. Це вимушено. Бо Горбатюк проти заочного процесу, каже: треба чекати на очний. Я на це ніколи не погоджусь”, – сказав генпрокурор.

При цьому Луценко додав, що в управлінні Горбатюка лишаються всі справи Майдану і всі співробітники, які над ними працювали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter