Рік тому у Гонконгу затримали лауреата премії за свободу преси Джиммі Лая: йому загрожує довічне ув’язнення

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

2 грудня 2021-го виповнився рік з дня затримання засновника незалежного гонконзького видання Apple Daily, лауреата премії “Репортерів без кордонів” (RSF) за свободу преси 2020 року Джиммі Лая, якого китайська влада звинувачує у “шахрайстві” під час кампанії репресій уряду Гонконгу проти незалежної журналістики.

Про це повідомили на сайті RSF.

Джиммі Лай. Джерело: REUTERS

Відповідно до Закону про національну безпеку, запровадженого китайським режимом, йому все ще загрожує довічне ув’язнення. Йому інкримінують п’ять інших “правопорушень” – від “змови з метою спотворення правосуддя” до “змови з іноземними силами”.

Лай, якому 8 грудня 2021 року виповниться 74 роки, вже був засуджений у травні до 20 місяців ув’язнення за участь у “несанкціонованих” продемократичних акціях протесту.

RSF закликала китайську владу негайно звільнити його.

“Затримання та переслідування Джиммі Лая, який не робив нічого, окрім як скористався своїм правом поширювати й коментувати фактичну інформацію, демонструє рішучість уряду Гонконгу тиснути на свободу преси”, – заявив  голова бюро RSF Східної Азії. Седрік Альвіані.

Він закликав міжнародну спільноту “посилити тиск на китайський режим, щоб забезпечити негайне звільнення Лая та всіх затриманих журналістів і захисників свободи преси”.

RSF подала два термінових звернення із закликом до Організації Об’єднаних Націй “вжити всіх необхідних заходів” для захисту свободи преси в Гонконзі.

Агентство Bloomberg включило Лая до списку Bloomberg 50 – щорічного переліку тих, хто займається бізнесом, розвагами, фінансами, політикою, наукою та технологіями та чиї досягнення заслуговують на визнання.

Нагадаємо, що в червні нинішнього року пів тисячі поліцейських увірвалися до офісу Apple Daily, відомої своєю критикою комуністичного режиму Китаю. Вони провели обшуки, вилучили техніку, затримали головреда видання та чотирьох менеджерів через обвинувачення в порушенні так званого закону про нацбезпеку, ухваленого в Китаї в червні 2020 року.

На брифінгу для преси поліція повідомила, що з 2019 року Apple Daily опублікувала понад 30 статей, які закликають країни ввести санкції стосовно Гонконгу та материкового Китаю.

За словами представника МВС Гонконгу, газета “використовує журналістику як інструмент для порушення нацбезпеки”.

Силовики висунули звинувачення видавцю Apple Daily Ченг Кім-хану та головному редактору Раяну Лоу в “змові з іноземною державою або зовнішніми елементами для підриву національної безпеки”. Обвинувачення висунуте згідно з положеннями закону про нацбезпеку, ухваленого в Китаї 30 червня 2020 року. 

Водночас редакція Apple Daily повідомила, що попри тиск з боку поліції п’ятничний номер вийшов накладом 500 тисяч примірників.

Гонконг, який колись був оплотом свободи преси, опустився з 18-го місця 2002 року на 80-те у Всесвітньому індексі свободи преси RSF 2021 року. Китай перебуває на 177-му місці зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter