Рідні політв’язня Дмитра Штиблікова вже місяць не можуть дізнатися, куди його етапували

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Рідні українського журналіста, офіцера запасу Дмитра Штиблікова, якого росіяни незаконно ув’язнили ще 2016 року в тимчасово окупованому Криму, вже місяць не можуть дізнатися, куди його етапували з попереднього місця утримання.

Про це 8 листопада, в день народження політв’язня, написала його донька Тетяна Штиблікова на своїй сторінці у фейсбуку. 

Дмитро Штибліков (праворуч), ліворуч – архівне фото Дмитра з донькою Тетяною. Джерело: фейсбук-сторінка Тетяни Штиблікової та hromadske.ua

Вона нагадала, що це вже шостий день народження її батька в катівні російських окупантів.

“Я навіть не можу написати тобі листа, бо не знаю, де ти. Вже майже місяць етапування невідомо куди”, – написала Тетяна.

За даними “Радіо Свобода”, Дмитро Штибліков народився в 1970 році. Служив у Збройних силах України. Із 2004 до 2014 року працював аналітиком у Центрі сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону “Номос”. Видавав журнал “Чорноморська безпека”, писав аналітичні статті. У 2014 році центр закрився, оскільки після окупації не міг працювати за вказаним напрямом.

Попри це родина Штиблікових вирішила залишитися в Криму.

Дмитра затримали 9 листопада 2016 року в окупованому Севастополі разом з Олексієм Бессарабовим та Володимиром Дудкою. Російські правоохоронці назвали їх “членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України”.

У 2017 році Штиблікова незаконно засудив так званий “Севастопольський міський суд” до п’яти років колонії суворого режиму та штрафу в розмірі 200 тисяч російських рублів за ст. 222.1 (“незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 281 (“підготовка диверсії”) КК РФ.

2022 року чоловік мав вийти на свободу, але 27 квітня в Південному окружному воєнному суді Ростова-на-Дону йому оголосили новий вирок. За звинуваченням у нібито “державній зраді” його засудили до 19 років і 6 місяців позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму та обмеження волі на один рік після відбуття покарання. 

Новий термін покарання для політв’язня суд обрахував з 9 листопада 2016 року. Штибліков має безпідставно провести в російському ув’язненні ще 14 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter