Українського політв’язня Дмитра Штиблікова засудили в Ростові до майже 20 років колонії суворого режиму

Дата: 27 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

27 квітня в Південному окружному воєнному суді Ростова-на-Дону оголосили вирок громадянину України, політв’язню Дмитру Штиблікову. За новим звинуваченням у нібито “державній зраді” його засудили до 19 років і 6 місяців позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму та обмеження волі на один рік після відбуття покарання. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Дмитро Штибліков. Фото з фейсбуку Денісової

Штиблікова затримали в тимчасово окупованому Криму в листопаді 2016 року. 

“Ця справа була заздалегідь сфальшована. Спочатку в листопаді 2016 року тортурами та тиском вибили покази, а далі, не маючи жодного доказу, всі ті ж показання використали, щоб сфабрикувати нову “справу”, підло дочекавшись, поки за першою справою закінчиться термін позбавлення волі!” – написала Денісова. 
 
Вона нагадала, що у 2017 році Штиблікова незаконно засудив так званий “Севастопольський міський суд” до п’яти років колонії суворого режиму та штрафу в розмірі 200 тисяч російських рублів за ст. 222.1 (“незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 281 (“підготовка диверсії”) КК РФ. 
 
Новий термін покарання для політв’язна суд обрахував з 9 листопада 2016 року, і наразі Штибліков повинен безпідставно провести в російському ув’язненні ще 14 років, зазначила Денісова. 
 
Вона назвала дії Росії щодо громадянина України незаконними, висунуті обвинувачення – надуманими та політично вмотивованими, а самі кримінальні справи проти Штиблікова – сфабрикованими.
 
Омбудсман також закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну врахувати ці факти злочину геноциду РФ стосовно народу України.
 
Нагадаємо, що 9 листопада 2016 року в окупованому Севастополі затримали Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку. Російські правоохоронці назвали їх “членами диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України”. Штибліков і Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі “Номос”. Дудка – капітан 2-го рангу запасу, в минулому – капітан корабля радіоелектронної розвідки.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter