Річниця МН-17: США закликає РФ не ховати від суду обвинувачених, а ЄС – визнати відповідальність

Дата: 17 Липня 2020
A+ A- Підписатися

До шостої річниці трагедії МН-17 США закликали Росію співпрацювати зі слідством для притягнення до відповідальності винних у збитті літака, а ЄС закликав визнати РФ свою відповідальність у трагедії. 

Про це повідомили на сторінці посольства у фейсбуку. 

6-та річниця збиття #MH17

?? У 6-ту річницю збиття #MH17 ми висловлюємо співчуття родинам та друзям 298 невинних цивільних людей, які втратили життя. Ми закликаємо Росію повністю співпрацювати зі слідством та зусиллями щодо встановлення відповідальності, згідно з Резолюцією 2166 Ради Безпеки ООН.?? On the 6th anniversary of MH17’s downing, we extend our condolences to the families & friends of the 298 innocent civilians who lost their lives. We call on Russia to cooperate fully with the investigation & efforts to establish accountability, in line with UNSC Resolution 2166.

Опубліковано U.S. Embassy Kyiv Ukraine Четвер, 16 липня 2020 р.

“Росія має забезпечити, щоб кожен з обвинувачуваних, які зараз перебувають у Росії або на контрольованих Росією територіях, постали перед судом”, – заявила тимчасова повірена в справах США в Україні Крістіна Квін.

Також у посольстві США закликали Росію поважати й дотримуватися Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН, яка вимагає притягнення до винних до відповідальності, а також повної співпраці всіх країн з цією метою.

До річниці катастрофи в ЄС висловили підтримку всім зусиллям зі встановлення істини щодо обставин трагедії та закликали РФ визнати свою відповідальність.

“Нагадуючи про свої попередні заяви, Європейський Союз бере до відома всі кроки, зроблені у зв’язку з цим, і очікує, що Росія візьме на себе відповідальність і повною мірою співпрацюватиме із зусиллями щодо встановлення винних” – йдеться в заяві Високого представника від імені ЄС.

Зі свого боку міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб нагадав, що серед загиблих у липні 2014 року людей, зокрема, було 10 британців, а тому закликав РФ співпрацювати зі слідством: 

“Ми підтримуємо судовий процес, що триває в Нідерландах, для звершення справедливості в ім’я загиблих і їхніх близьких і закликаємо Росію до повноцінної співпраці”.

У зв'язку з шостими роковинами трагедії рейсу MH17 Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб заявив: "…

Опубліковано British Embassy Kyiv Пʼятниця, 17 липня 2020 р.

Нагадаємо, що в червні в Гаазі відновили слухання в межах судового процесу в справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН-17. Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.

Нещодавно уряд Нідерландів подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH-17. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter