РФ вимагає визнання “Спутника V” Україною в обмін на відкриття КПВВ на Донбасі – Арестович

Дата: 27 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Делегація РФ Тристоронньої контактної групи заявляє про готовність відкрити КПВВ на Донбасі в обмін на визнання Україною вакцини проти коронавірусу Спутник V та визнання довідок про імунізацію людей, що прибули з ОРДЛО, щеплених цим препаратом.

Про це заявив спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович в ефірі телеканалу Дом.

КПВВ “Каланчак”. Фото: УНІАН

Він розповів, що 22 грудня на засіданні ТКГ сторони не змогли домовитися щодо відкриття всіх КПВВ. 

“Закриті вони через те, що можливі результати переговорів зводять до суб’єктивізації так званих “ЛНР” та “ДНР”. Їхнє завдання вивести Росію за межі конфлікту, удати, що РФ – посередник, а в нас внутрішній громадянський конфлікт. Звичайно, ми на це не підемо. Тому що основою мирного врегулювання є визнання Росією свого статусу як сторони конфлікту, якою її визнає весь цивілізований світ, крім них самих. І Мінські угоди, й Нормандські угоди підписані з участю Російської Федерації, і можуть бути реалізовані лише, якщо Російська Федерація визнає себе стороною конфлікту. Вони так виписані. І все невиконання угод починається з того, що вони не визнають себе стороною конфлікту”, – розповів Арестович.

При цьому спікер української делегації в ТКГ наголосив, що українська сторона відкрила свої пункти пропуску з 10 листопада 2020 року, натомість з боку окупованих територій вони лишаються закритими.

Залишилося лише пропустити громадян із того боку. Але вони й тут зачепилися за необхідність нами визнати вакцину “Спутник V” у документах, визнати документи з печатками так званих “ДНР” та “ЛНР”. Коротше, зробити все те, на що ми ніколи не підемо, – сказав Арестович.

Нагадаємо, на початку грудня поточного року, Росія відкинула пропозицію української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі (ТГК) повернутися до “режиму тиші” на Донбасі та до кінця року здійснити гуманітарний обмін з ОРДЛО. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter