РФ планує створити нову армію найманців з Африки замість вагнерівців – Bloomberg

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Росія для розширення свого впливу в Африці планує створити експедиційні сили в кількості 20 тисяч найманців замість бойовиків ПВК “Вагнер”. Африканський корпус посилить військову присутність Росії за допомогою мережі баз під контролем міноборони РФ у намаганні відродити вплив Москви в умовах стрімкого зменшення впливу Заходу.

Про це пише Bloomberg.

Фото: Беларускі Гаюн

Видання пише, що африканський корпус має намір завербувати новобранців і колишніх бійців “Вагнера” до середини року для розгортання щонайменше в пʼяти дружніх Росії країнах – Буркіна-Фасо, Лівії, Малі, Центральноафриканській Республіці та Нігері. Після смерті Євгена Пригожина “Вагнер” технічно розформували, але він продовжує діяти.

За словами неназваного близького до міністерства оборони РФ джерела видання, у планах набрати 20 тисяч найманців, однак незрозуміло, де військове відомство зможе знайти стільки людей. Навіть на піку своєї активності в африканських операціях “Вагнера” було щонайбільше кілька тисяч осіб, водночас Росія намагається завербувати ще щонайменше ще 250 тисяч для участі у війні в Україні цього року.

Колишній спеціальний посол США в Сахелі Джей Пітер Фам наголосив, що, якщо Росія перейде до “офіційної військової ролі” в Африці, вона втратить можливість заперечувати звинувачення ООН у воєнних злочинах в Африці, висунутих проти ПВК “Вагнер”.

Видання “Медуза” зазначає, що в Центральноафриканській Республіці мешкає близько пʼяти з половиною мільйонів людей. І, якщо вірити нещодавно проведеному дослідженню, у 2022 році померло майже 6% населення країни. Це відповідає показнику 50–60 смертей на тисячу жителів на рік, що робить ЦАР лідером – причому з величезним відривом – за рівнем смертності в усьому світі.

Дослідники повʼязують величезну кількість смертей з високим рівнем насильства в країні, де триває громадянська війна, зокрема з боку найманців ПВК “Вагнер”, що бере участь у цій війні. Вагнерівці багаторазово порушували права людини, вчиняючи публічні страти та масові вбивства – переважно в тих місцях, які, ймовірно, були опорними пунктами повстанців.

У десятках домогосподарств на територіях, які непідконтрольні уряду, люди не можуть виїжджати на поля, полювати, рибалити чи добувати їжу для виживання іншим способом, бо озброєні люди можуть напасти на них та вбити.

Нагадаємо, що російське міністерство оборони залучає до свого війська іноземних студентів, використовуючи водночас сумнівні засоби вербування. Часто до них підсилають осіб, що викрадають наявні суми коштів, щоб створити почуття безвиході та відчаю. Після цього іноземців шантажують загрозою депортації.

Підготовку іноземців проводять на території навчально-методичного центру військово-патріотичної підготовки “Авангард”, який заснували уряди Москви й Московської області за підтримки міністерства оборони РФ. Ідею його створення підтримав особисто президент Росії Володимир Путін.

У середньому одночасно там проходять підготовку близько 300 іноземних осіб. За походженням це здебільшого китайці, непальці, узбеки, єгиптяни, молдовани, шріланкійці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter