РФ фінансує пропаганду в Європі через “Правфонд” – розслідування The Guardian

Дата: 03 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Російський державний фонд правового захисту “Правфонд” витратив мільйони євро на пропаганду в 48 країнах Європи та світу.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на документи фонду, європейські спецслужби, данського громадського мовника DR.

Фото: Главком

Витік внутрішніх документів викрив діяльність російського державного фонду правового захисту, який, за словами європейських розвідувальних агентств та аналітиків, насправді є кремлівською операцією впливу, яка діє в 48 країнах Європи та світу.

Внутрішні документи Фонду підтримки і захисту прав співвітчизників, що проживають за кордоном (“Правфонд”), свідчать про те, що фонд фінансує пропагандистські вебсайти, спрямовані на європейців. Крім того, він допомагав оплачувати юридичний захист засудженого торговця зброєю Віктора Бута і вбивці чеченського командира Вадима Красікова, а також наймав кількох колишніх співробітників розвідки як керівників своїх операцій у європейських країнах.

Документи показують, що група витратила мільйони євро на фінансування пропагандистських та юридичних кампаній. Публічні дані також показують, що місцеві партнери “Правфонду” отримали мільйони у вигляді державних субсидій від кількох європейських держав, де фонд працює через місцеві відділення, що порушує питання про використання публічних коштів та національну безпеку напередодні виборів до Європарламенту.

Більш ніж 40 документів “Правфонду”, отриманих данським суспільним мовником DR від європейського розвідувального джерела та переданих консорціуму європейських журналістів, включно із The Guardian, показують, що організація мала серед свого керівництва кількох колишніх агентів розвідки. Серед них Володимир Поздоровкін, якого європейські розвідувальні джерела ідентифікували як агента Служби зовнішньої розвідки (СЗР), російської зовнішньої розвідки, і який у публічних записах значиться як куратор “Правфонду” для операцій у скандинавських та балтійських країнах; та Анатолій Сорокін, який, за документами, є членом СЗР і курує відділ “Правфонду” для Близького Сходу, Молдови та Придністров’я.

Керівником Інституту російської діаспори, що значиться в офіційних документах як “виконавець проєктів”, є Сергій Пантелєєв, який підпадає під санкції в країнах ЄС як член російського військового розвідувального підрозділу, що спеціалізується на операціях психологічної війни.

Експерт із російських розвідувальних служб та співавтор книги “Співвітчизники” Андрій Солдатов сказав, що “Правфонд” видається “класичним прикладом м’якої сили” й що зв’язки між розвідкою та організаціями співвітчизників “добре задокументовані”. Він зазначив, що Андрій Милютін, заступник керівника відділу оперативної інформації п’ятої служби ФСБ Росії, є членом урядового комітету з питань “співвітчизників, що проживають за кордоном”, що вказує на зв’язок між розвідувальною діяльністю та роботою з російською діаспорою.

У національному звіті про безпеку за 2020 рік естонські служби безпеки назвали “Правфонд” “псевдосистемою правового захисту, яка насправді є фондом операцій впливу”, і вони заявили, що ФСБ використовує групи для вербування співробітників за кордоном, включно з прихильниками анексії Криму 2014 року, багато з яких мали звʼязки з групою.

Нагадаємо, що Фонд юристки Амаль Клуні та голлівудського актора Джорджа Клуні вимагатиме притягнути до відповідальності російських пропагандистів, які працюють у Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter