Репрезентація ЛГБТ-людей в іграх дещо відстає від кіно і телебачення – звіт

Дата: 16 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Американська правозахисна організація GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) повідомила, що відеоігри дещо відстають від кіно й телебачення у питанні репрезентації ЛГБТ-спільноти.

Про це йдеться у новому звіті організації.

Фото: Nexus Mods

У партнерстві з компанією Nielsen GLAAD опитала 1452 геймерів у США, частина з яких належить до ЛГБТ-комʼюніті. Опитування показало, що обидві групи високо оцінили те, як ігри дозволяють їм відчути погляди людей, що відрізняються від них самих.

Згідно з результатом опитування, 17% геймерів ідентифікують себе як ЛГБТ. Водночас лише 2% ігор мають відкритих ЛГБТ-героїв.

Для порівняння, 28% фільмів випущених у 2022 році, мали квір-персонажів, а також 11% телевізійних персонажів у прайм-тайм у 2022–2023 роках належали до ЛГБТ-спільноти.

Також у звіті звернули увагу на те, що ЛГБТ-гравці часто стикаються з випадками переслідувань під час гри онлайн: 52% опитаних мали такий досвід, а 27% через це припиняли грати.

Видання The Guardian зазначає, що цей звіт дає певне уявлення про важливість ігор та ігрових спільнот для ЛГБТ-людей для самовираження й соціальної підтримки, особливо в тих штатах, де у законодавстві містяться гомофобні чи трансфобні аспекти. У цих штатах 55% гравців сказали, що відчувають себе більш прийнятими в ігрових спільнотах, ніж у реальному світі.

Також 65% респондентів сказали, що ігри допомогли їм впоратися зі складними ситуаціями, а 75% погодилися, що в іграх вони можуть самовиражатися так, як не можуть у реальному світі.

“У нашому звіті ми виявили, що троє з чотирьох ЛГБТ-геймерів кажуть, що в іграх вони можуть бути самими собою. Те, що ми добре представлені в іграх, допомагає нам відчувати себе краще як ЛГБТ-люди: 72% ЛГБТК+ геймерів кажуть, що коли в іграх добре представлені персонажі з їхньою сексуальною орієнтацією або гендерною ідентичністю, вони почуваються краще”, – зазначила керівниця відділу досліджень і звітів GLAAD Трістан Марра.

Тож GLAAD рекомендує розробникам попрацювати над тим, щоб зробити ігрові спільноти менш токсичними для ЛГБТ-гравців, а також проконсультуватися з медіаекспертами щодо того, як найкраще репрезентувати квір-персонажів.

Нагадаємо, що у безплатному оновленні гри The Sims 4 додали можливість створювати персонажів з вітиліго.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter