“Репортери без кордонів” закликають українську владу розслідувати вбивство казахського журналіста Айдоса Садикова

Дата: 03 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF) засудила вбивство у Києві казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова і закликала владу України та Казахстану якомога швидше знайти винних і притягнути їх до відповідальності.

Відповідну заяву оприлюднили на сайті міжнародної організації.

Фото: hromadske

Журналіст і опозиціонер Айдос Садиков, на якого 18 червня у Києві вчинили замах, помер у лікарні 2 липня. 

“Ця жорстока стрілянина з метою змусити замовкнути казахського опозиційного блогера Айдоса Садикова в центрі Києва не повинна залишитися безкарною. RSF закликає владу Казахстану співпрацювати з українською владою в прозорому та ретельному розслідуванні, щоб встановити тих, хто стоїть за цим шокуючим злочином, і притягнути всіх винних до відповідальності”, – заявила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Нагадаємо, що замах на Айдоса стався 18 червня у дворі будинку в Шевченківському районі Києва, де той жив із дружиною. За кілька годин до стрілянини подружжя опублікувало відео під назвою “Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу”.

Підозрюваними у нападі є двоє громадян Казахстану – Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв. Як встановили українські слідчі, вони приїхали в Україну з Польщі 2 червня й орендували житло за різними адресами. 6 червня Жаканбаєв для стеження купив автомобіль Opel Vectra, через два дні він і Каратаєв винайняли квартиру неподалік місця проживання Садикова і почали вивчати його розпорядок дня і звички.

Айдос та Наталія переїхали до України 2014 року та мають статус біженців. З батьківщини Садиков був змушений поїхати через переслідування влади тодішнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Наталія звинувачує в замовленні нападу чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

Українські слідчі оголосили підозрюваних у замаху в міжнародний розшук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter