“Репортери без кордонів” закликали українську владу не перешкоджати роботі журналістів на передовій

Дата: 04 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Війну в Україні висвітлюють щонайменше 9 тисяч репортерів. За даними правозахисників, крім ризику для життя на фронті, їм доводиться долати труднощі в разі отримання доступу до певних місць під час фотографування, а іноді й стикатися з безпричинними затриманнями.

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала українську владу не перешкоджати роботі журналістів на місцях та усунути всі перепони до роботи преси.

Журналісти в Гостомелі у квітні 2022 року фотографують рештки літака “Мрія”, знищеного російськими військами в лютому. Фото: Влад Мусієнко

Як наголосила керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє, “в демократичній країні війна не привід перешкоджати роботі журналістів”. Законні обмеження, пов’язані з питаннями національної безпеки, повинні бути пропорційними, сказала вона.

“Констатуючи певні перешкоди для роботи журналістів на місцях, RSF закликає український уряд виробити чіткі принципи щодо умов, у яких ведуться репортажі, та забезпечити їх дотримання всіма можливими силами”, – сказала Кавельє.

У повідомленні RSF йдеться про те, що для висвітлення майбутньої війни українська влада акредитувала близько 9 тисяч місцевих та іноземних репортерів. Усі вони погоджуються дотримуватися певних правил – не розкривати назв підрозділів або їхнього місця перебування, не знімати військових об’єктів, вичікувати по кілька годин перед публікацією повідомлень про обстріл, що стався, координувати зі збройними силами свої пересування зоною бойових дій тощо.

У повідомленні в телеграмі від 28 червня радник президента України Михайло Подоляк сказав про “величезні ризики” під час поширення інформації та закликав журналістів до “відповідальності” та необхідності “саморегулювання”. Як показало розслідування Centre for Information Resilience, російські військові дійсно можуть використовувати інформацію для вчинення прицільних атак.

Але попри те, що національна безпека потребує захисту стратегічної інформації, на місцях зберігаються невиправдані перешкоди для створення надійної та об’єктивної інформації.

“Коли я мала зробити знімки на лінії фронту, мені завжди доводилося стикатися з заборонами, які бралися не зрозуміло звідки”, – розповіла RSF французька фотожурналістка Веронік де Вігері, яка провела кілька тижнів в Україні.

За словами іншого репортера, який побажав лишитися анонімним, українська влада часто розглядає іноземних журналістів як агентів впливу, а не інформаційних посередників.

Іноді журналістам просто не дозволяють вирушити на репортаж. Таке становище деякий час зберігалося в Харкові: їм заборонялося залишати місто, незалежно від місця призначення. Про це партнеру RSF – Інституту масової інформації – розповів фотограф Олександр Брамс. Це перешкода, з якою вони регулярно стикаються, особливо “коли бойові дії посилюються”.

Єдиний спосіб працювати – робити це в супроводі армії. Але навіть журналісти, які погоджуються на це, стикаються з вибірковим підходом з боку пресаташе українських Збройних сил, які можуть довільно вирішити взяти під час відвідування стратегічно важливого місця місцевого блогера, відмовивши водночас репортерам міжнародних інформаційних агенцій, йдеться в повідомленні RSF.

Водночас правозахисники зазначили, що “далеко не всі співробітники силових структур ознайомлені з правами акредитованих журналістів”. Так, після обстрілу торговельного центру в одному з міст Запоріжжя вони забороняли знімання відразу декільком ЗМІ, включно з місцевим інтернет-порталом 061.ua та цілодобовим новинним  5 каналом, набагато довше тригодинного періоду очікування, встановленого відповідним указом. Лише дзвінок до пресслужби обласної військової адміністрації дозволив вивести ситуацію з глухого кута.

Співробітника французької газети Les Echos Гійома Птака неодноразово затримували на блокпостах представники тероборони, не звертаючи уваги на виданий йому дозвіл роботи під час комендантської години.

Саме побоювання арешту заважає більшості журналістів вести фото- та відеознімання під час проходження КПП.

“Саморегулювання”, про яке згадав радник президента, іноді перетворюється на самоцензуру, яка може нашкодити об’єктивному освітленню того, що відбувається, переконані “Репортери без кордонів”.

У RSF нагадали, що наприкінці травня засудили висловлювання народної депутатки Мар’яни Безуглої на адресу військового кореспондента Юрія Бутусова, якого вона публічно звинуватила в тому, що він “грає на руку Росії”. Подібні практики в деяких випадках призводять до відвертого кібербулінгу, заявили в організації. Такий стан речей засудила Комісія з журналістської етики, як і спроби “певних політиків” чинити тиск на журналістів, які висвітлюють війну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter