“Репортери без кордонів” закликали посилити тиск на Китай задля повної свободи журналістки, яку засудили за висвітлення епідемії Covid-19 в Ухані

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Організація “Репортери без кордонів” (RSF) закликала міжнародну спільноту посилити тиск на Китай задля повної свободи журналістки, лауреатки премії за свободу преси Чжан Чжань, засудженої за висвітлення епідемії Covid-19 в Ухані 2020 року.

Відповідну заяву розмістили на сайті RSF.

Чжан Чжань. Джерело: rsf.org

Журналістка 2020 року оприлюднила понад сотню відео в соцмережах до того, як її затримали. Cуд у Шанхаї засудив її до чотирьох років ув’язнення за нібито “розпалювання сварок та провокування проблем”.

13 травня 2024 року Чжан Чжань має вийти на свободу. Однак у RSF висловили сумнів щодо готовності китайського режиму повернути медійниці повну свободу.

Як зазначили в організації, у Китаї журналісти, затримані за свою роботу, часто залишаються під наглядом навіть після звільнення. Також їм заборонено виїжджати за кордон.

У RSF наголосили на тому, що Чжан Чжань ризикувала життям, щоб повідомити співгромадян про епідемію Covid-19 в Ухані.

“Її не слід було арештовувати, не кажучи вже про засудження до тюремного ув’язнення. Ми закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на китайський режим відновити її повну свободу та свободу всіх інших затриманих журналістів і захисників свободи преси”, — сказав директор азійсько-тихоокеанського бюро RSF Седрік Альвіані.

Раніше RSF уже кілька разів закликала до звільнення Чжан Чжань і розповідала про жорстоке поводження, якого та зазнала під час перебування у в’язниці. Так, у перші місяці ув’язнення журналістка ледь не померла після того, як оголосила голодування. У тюрмі її насильно годували через носовий зонд і залишали в наручниках.

Згідно зі Світовим індексом свободи преси від RSF, Китай посідає 179-те місце серед 180 країн.

Країна є найбільшою у світі в’язницею для журналістів і захисників свободи преси, у якій утримується щонайменше 119 ув’язнених.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter