“Репортери без кордонів” вимагають звільнити китайську блогерку, яку піддають тортурам у в’язниці

Дата: 19 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисна організація “Репортери без кордонів” та ще 44 неурядові організації закликали китайського лідера Сі Цзіньпіня визнати невинною та звільнити ув’язнену блогерку та журналістку Чжан Чжань. Вона була однією з перших, хто почав висвітлювати помилкову реакцію китайської влади на спалах коронавірусної інфекції у Китаї.

Про це повідомляє “Детектор медіа”.

Джерело: “Репортери без кордонів”

У перші дні пандемії Чжан Чжань приїхала з Шанхаю до Уханя. Вона документувала локдаун та його вплив на свободу місцевих жителів та критично висвітлювала наслідки дій влади. Її відеоматеріали суперечили позиції уряду, який намагався свої дії подати як турботливі та компетентні.

28 грудня 2020 року журналістку визнав винною в “розпалюванні ворожнечі та підбурюванні до безладів” суд району Пудун у Шанхаї за її медійну діяльність та ув’язнив на 4 роки. На знак протесту Чжан Чжань оголосила голодування в травні 2020 року.

Влітку її забрали до лікарні через погане самопочуття, але потім знову повернули до в’язниці, де примусово готують через ніс. Адвокати й раніше вказували, що стан її здоров’я погіршується.

У смертельній небезпеці крім Чжан Чжань перебувають щонайменше ще 10 ув’язнених у Китаї журналістів. Серед них – лауреат премії свободи слова від RSF Хюань Кі, шведський редактор Гі Мінхай та уйгурський журналіст і лауреат премій Вацлава Гавела та Сахарова Ільхам Тохті.

Правозахисники згадують Кунчоку Чжиньпа, інформатора журналістів щодо Тибету, який помер у лютому 2021 року, ставши жертвою жорстокого поводження за ґратами. Інші дві особи – нобелівський лауреат премії миру та премії свободи слова від RSF Лю Сяобо та дисидент, блогер Ян Тонгян: обидва померли в ув’язненні від нелікованого раку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter