“Репортери без кордонів” вимагають від Китаю звільнити хворого журналіста-розслідувача

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Репортери без кордонів (RSF) закликали Китай звільнити хворого журналіста-розслідувача та лауреата Премії за свободу преси 2004 року Хуанг Ці, якого заарештували шість років тому.

Він ризикує померти, якщо його триматимуть під вартою, йдеться у повідомленні на сайті організації.

Джерело: RSF

У RSF нагадали, що 59-річний китайський журналіст і засновник незалежного медіа 64 Tianwang перебуває під вартою з 2016 року. Його заарештували 28 листопада біля власної квартири в місті Ченду.

Журналіста засудили до 12 років ув’язнення 29 липня 2019 року за “витік державної таємниці” та “надання державної таємниці за кордон”. Судові засідання, які тривали понад два роки, проходили в закритому режимі.

Хуанг неодноразово піддавався тортурам і жорстокому поводженню, повідомили “Репортери без кордонів”. На переконання правозахисників, це помста за його розслідування корупції та порушення прав людини режимом. 

Протягом усієї своєї кар’єри журналіст активно висвітлював випадки корупції та порушення прав людини в Китаї, такі як різанина на площі Тяньаньмень у 1989 році та реакція уряду на землетрус у Сичуані 2008 року. Його кілька разів засуджували до тривалих термінів ув’язнення.

На момент чергового арешту 28 листопада 2016 року Хуанг страждав від хвороби нирок, серця та гідроцефалії. Під час візиту до нього 2018 року адвокат виявив подальше погіршення здоров’я ув’язненого та значну втрату ваги.

У вересні 2020 року матері Хуанга вдалося зв’язатися з з ним через відеодзвінок, але зустріч у січні 2022 року була раптово перервана лише через дві хвилини.

У Китаї затриманих журналістів систематично піддають жорстокому поводженню та їм відмовляють у медичній допомозі: лауреат Нобелівської премії миру та Премії свободи преси RSF Лю Сяобо та блогер-дисидент Ян Тунянь померли в 2017 році від раку без лікування в ув’язненні, а Кунчок Цзіньпа, провідне джерело інформації про Тибет для журналістів, помер 2021 року внаслідок жорстокого поводження.

Минулого, 2021 року, RSF опублікував звіт-розслідування під назвою “Великий стрибок назад журналістики в Китаї”, який розкриває кампанію репресій, очолювану Пекіном, проти журналістики та права на інформацію в усьому світі.

Китай посідає 175-те місце зі 180 у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2022 рік і є найбільшим у світі викрадачем журналістів: щонайменше 110 затриманих, зокрема 11 в Гонконзі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter