“Репортери без кордонів” передали петицію уряду Британії із закликом відмовити в екстрадиції Джуліана Ассанжа

Дата: 19 Травня 2022
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) передали петицію із закликом до міністра внутрішніх справ Великої Британії Пріті Пател відхилити екстрадицію видавця Wikileaks Джуліана Ассанжа в США.

Про це повідомляється на сайті організації.

Джерело: rsf.org

17 і 18 травня представники RSF в семи країнах виступили з петицією, підписаною майже 64 тисячами прихильників #FreeAssange по всьому світу, закликавши уряд Британії не підписувати наказ про екстрадицію колишнього журналіста, а замість цього діяти для захисту журналістики та свободи преси, звільнивши Ассанжа без подальших затримок.

Петицію планували доставити безпосередньо в Міністерство внутрішніх справ, проте там відмовилися прийняти її. RSF замість цього надіслала петицію по електронній пошті і розмістила в соцмережах.

Представники організації також передали петицію британським посольствам у Вашингтоні, Парижі, Берліні, Мадриді, Ріо та Алжирі.

“Повідомлення чітке: рішення про екстрадицію Ассанжа було б кроком проти журналістики та свободи преси. Ми закликаємо Пріті Пател відхилити наказ про екстрадицію і забезпечити негайне звільнення Ассанжа, і будемо продовжувати нашу глобальну кампанію, поки він не буде вільний”, — заявила директорка з операцій і кампаній RSF Ребекка Вінсент.

Нагадаємо, що після рішення окружного суду Лондона про екстрадицію засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США RSF 20 квітня запустила нову петицію на захист колишнього австралійського журналіста. Збір підписів тривав чотири тижні — до 18 травня.

Запуск петиції RSF ухвалила через те, що, на думку правозахисників, доля Ассанжа знову стала політичним рішенням. Відмова в екстрадиції та негайне звільнення засновника Wikileaks “захистить журналістику і свободу преси”, вважають правозахисники.

Попередня петиція із закликом до уряду Великої Британії не виконувати запит США про екстрадицію зібрала понад 90 тисяч підписів.

У разі екстрадиції до США Ассанжа притягнуть до відповідальності за 18 звинуваченнями, пов’язаними з публікацією Wikileaks 2010 року сотень тисяч секретних документів, які представляли великий суспільний інтерес. Йому може загрожувати до 175 років в’язниці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter