“Репортери без кордонів” створили нову петицію на захист Джуліана Ассанжа

Дата: 21 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Після рішення окружного суду Лондона про екстрадицію засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до США організація “Репортери без кордонів” (RSF) запустила нову петицію на захист колишнього австралійського журналіста.

Про це повідомляється на сайті RSF.

Акція в Лондоні на підтримку Ассанжа. Джерело: rsf.org

У ній правозахисники закликали міністерку внутрішніх справ Великої Британії Пріті Пател відхилити екстрадицію. Підписати та поділитися петицією #FreeAssange можна до 18 травня.

Станом на 21 квітня її підписали майже 10 тисяч осіб з 50 тисяч необхідних для розгляду урядом Великої Британії.

Запуск петиції RSF ухвалила через те, що, на думку правозахисників, доля Ассанжа знову стала політичним рішенням. Відмова в екстрадиції та негайне звільнення засновника Wikileaks “захистить журналістику і свободу преси”, вважають вони.

Ордер на екстрадицію Ассанжа до США суд видав 20 квітня. Протягом чотирьох тижнів Пател повинна схвалити або відхилити його.

Попередня петиція RSF із закликом до уряду Великої Британії не виконувати запит США про екстрадицію зібрала понад 90 тисяч підписів.

Нагадаємо, що 2010 року портал WikiLeaks опублікував відеоролик про те, як 2007-го американські вертольоти Apache атакували Багдад. Унаслідок атаки загинули близько десяти людей, зокрема двоє співробітників агентства Reuters. Згодом сайт опублікував тисячі секретних файлів і дипломатичних телеграм.

Ассанж надіслав низці видань, зокрема Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times, близько 100 тисяч секретних документів про перебіг війн в Іраку та Афганістані. Деякі з матеріалів стосувалися розстрілу цивільних військовими та спричинили міжнародний скандал.

Із 2012 року чоловік жив на території посольства Еквадору в Лондоні. Його екстрадиції домагалася Швеція за підозрою у зґвалтуванні двох жінок 2010 року. Ассанж провину не визнавав і заявляв, що Стокгольм екстрадує його до США.

У грудні 2017 року засновник WikiLeaks отримав громадянство Еквадору. У квітні 2019-го країна відкликала надання притулку для Ассанжа, і до території посольства прибули британські правоохоронці. Інтернет-активіста затримали за запитом Мін’юсту США. Вестмінстерський мировий суд визнав Ассанжа винним у неявці за судовою повісткою і заарештував до ухвалення вироку.

У травні 2019 року американська влада висунула Ассанжу звинувачення, за якими йому загрожує до 175 років вʼязниці. США заявляють, що витік інформації – це порушення закону і загроза життю людей. Ассанжу висунули звинувачення за 18 пунктами, зокрема в змові з метою зламу систем даних військових баз США для отримання конфіденційної інформації, яка стосується воєн в Афганістані та Іраку.

Адвокати Ассанжа стверджують, що він діяв як журналіст і мав право оприлюднити документи, про які йдеться в справі.

У разі екстрадиції та визнання винним у США Ассанжу загрожує до 175 років ув’язнення за 18 звинуваченнями як за законом про шпигунство, так і за законом про комп’ютерне шахрайство та зловживання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter