“Репортери без кордонів” бачать у законопроєкті Польщі про соцмережі загрози для свободи слова

Дата: 01 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” зазначає, що законопроєкт, який готується в Польщі щодо соцмереж, може посилити контроль влади над свободою слова в соцмережах.

Про це йдеться в повідомленні на сайті “Репортерів без кордонів”.

“Потреба в регулюванні не має слугувати бажанню польської влади контролювати інформацію, що поширюється в соціальних мережах”, – зазначив директор з питань технологій “Репортерів без кордонів” Іріс де Вілар.

“Репортери” зазначають, що польський уряд планує створити “Раду з питань свободи слова”, до якої можуть звернутися будь-які користувачі, чий текст або акаунт заблоковано, якщо всі інші механізми апеляції до керівництва платформ вичерпано. Рада матиме сім днів, щоб оцінити, чи відповідає зміст посту польському законодавству, та ухвалити рішення, яке платформа зобов’язана виконати або сплатити штраф до 50 мільйонів злотих, або 11 мільйонів євро. П’ять членів, які входять до складу цієї ради, призначатимуться сеймом (нижньою палатою парламенту) строком на шість років.

Але такий механізм, зауважує організація, означає політизацію рішення, яке має бути рішенням судової влади.

“Рада з питань свободи слова, вочевидь, структурована так, щоб її можна було використовувати в політичних цілях. Ми закликаємо владу переглянути цю пропозицію, яка видається ще абсурднішою, оскільки вона не відповідає європейському проєкту закону про цифрові послуги, що передбачає можливість звернення до незалежних органів”, – заявляють “Репортери без кордонів”.

В організації нагадують, що уряд Польщі й раніше демонстрував намагання запровадити пропаганду, зокрема тим, що перетворив суспільні медіа в країні на рупори влади, а також планував ухвалити законодавство, яке б ввело цензуру в приватних медіа.

Польща посідає 62-ге місце у Світовому індексі свободи преси, складеному “Репортерами без кордонів”.

Нагадаємо, що міністерство юстиції Польщі розробляє законопроєкт, який заборонить адміністраторам вебсайтів соціальних мереж видаляти повідомлення і блокувати користувачів, якщо розміщений контент не порушує польського законодавства.

Якщо ж соцмережі зроблять це, то користувачі матимуть право подати скаргу на вебсайт. Проєкт закону також передбачає подання скарги щодо публікацій, зміст яких суперечить польському законодавству, із проханням заблокувати їх.

В обох випадках соціальні мережі повинні розглянути скаргу протягом 48 годин. Якщо ж вони відмовлять, то користувачі зможуть звернутися до суду, який мусить розглянути справу в семиденний строк. 

Відомо також, що останніми роками в Польщі відбулося декілька гучних блокувань у популярних соцмережах. Так, у листопаді минулого року фейсбук видалив сторінку депутата польського парламенту та лідера ультраправої партії “Конфедерація” Януша Корвіна-Мікке, який мав більше підписників, ніж президент країни Анджей Дуда

До цього у Варшаві суд розглядав позов історика Мацея Свірського, який скаржився на фейсбук через блокування декількох його акаунтів у 2016 році, після публікації дописів про марш у День незалежності, організований ультраправими групами. Чоловік наголошував, що не є членом цих угрупувань, а тільки як громадянин хотів повідомити про подію на своїй сторінці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter